Ingrunn Snuruås fra Meldal reiser torsdag sammen med to andre til Oslo for å lede en nasjonal aksjon for lokalsjukehusa utafor Stortinget. Hun hadde håpa å fylle en hel buss, men oppfordrer nå folk i distriktet til å møte opp ved akutten ved Orkdal sjukehus i stedet for å vise sin støtte torsdag ettermiddag.

– De kan sende varme tanker til oss i Oslo. Det trenger vi, sier Snuruås.

7. mars samla hun 1000 mennesker som slo ring om akuttfunksjonen ved Orkdal sjukehus.

Slo kjempestor ring om akutten

Torsdag er hun klar for å fortelle helseminister Bent Høie (H) hva hun og 350 000 andre mener om lokalsjukehusa i aksjonen foran Stortinget. Snuruås er en av flere som skal holde appell, og hun skal overrekke underskriftene og listene til helseministeren.

– Hovedbudskapet fra mi side er at han må la lokalsjukehusa rundt om i landet være i fred. Rjukan vil vi ha opp og gå igjen. Distriktsnorge har like stor rett til å komme raskt til akuttbehandling som de som bor i byene, sier Ingrunn Snuruås.

I følge ei pressemelding utgjør underskriftskampanjer og aktive Facebook-grupper 262 223 mennesker, og når alle grupper, opprop og kampanjer er talt opp nærmer det seg det aksjonistene kaller en folkebevegelse på rundt 350 000 mennesker.

– Tallet er ikke noe for høyt. Det kommer nye til hele tida, sier Snuruås.

Fra hele landet

De som har meldt sin støtte til markeringen kommer fra Orkdal, Nordmøre, Arendal, Namsos, Lofoten, Narvik, Rjukan, Kongsberg, Kongsvinger, Aker, Helsetjenesteaksjonen og Kommunenes interesseforening for lokalsykehusene. Appellantene er Anna Owczarz, fembarnsmor og barnelege ved Kristiansund sykehus, Sverre Håkon Evju, overlege ved legevakten i Narvik, Åsne Linnerud, sykepleier/seksjonsleder i 30 år ved lokalsykehuset på Rjukan, Liv Engebretsen, sykepleier ved Kongsberg sykehus, Tove Andreassen, enhetsleder ved fødeavdelingen Sørlandet sykehus Arendal, Bjørn Sverre S. Birkeland, styreleder i Kommunenes Interesseforening for lokalsykehusene, professor i geriatri og overlege Torgeir Bruun Wyller fra Helsetjenesteaksjonen, samt politikere.