Dyrevennen og jegeren mener det er totalt feil at fangstmannen blir uthengt. Bildet må nyanseres mer, sier han.

By har hele livet vært opptatt av naturen og spesielt dyrene. Når det dukker opp dyrehistorier, blir skauningen ofte kontaktet for å kommentere disse. Og han er selv leverandør av dyrebilder til lokale medier når dette dukker opp.

Nå mener han det er på tide å si litt om katt. Bakgrunnen er episoder der familiens kjæledyr har blitt offer for andre rovdyr eller gått i ei fangstfelle.

Katt i mårfelle

Det siste skjedde like før jul: Katta Bob på Ilhaugen i Buvika gikk seg i ei umerket mårfelle ved en tursti, vel én kilometer unna boligfeltet hvor den bor. Katta ble drept. Katteieren kunne ikke forstå hvem som kunne gjøre noe sånt mot et kjæledyr.

– Som privatperson har jeg lyst til å komme med synspunkter i forbindelse med den såkalte «katteulykka» i Buvika. Det er synd at slike ting skjer, men en katt (kjæledyr) har ikke noe i utmark å gjøre. Og ingen fangstmann ønsker vel å få en katt i fella. Jakt og fangst er regulert med en mengde lover og forskrifter, sier By.

Etterlyser lover

– I fare for å pådra meg kattefolkets vrede, vil jeg etterlyse lover og forskrifter for spesielt katter og kattehold. Det forundrer meg at ikke lover og forskrifter, som for eksempel hundeeiere må forholde seg til, også burde gjelde katteeiere, sier han.

Hvor mange katter som sulter ihjel hvert år i Norge på grunn av dårlig stell eller blir påkjørt, er uvisst. Etter Bys mening er det for enkelt å skaffe seg katt.

– Mange tenker at katta ordner seg selv når de drar på jobb eller reiser bort i ferier. Dette kan imidlertid føre til stor frustrasjon for naboer og omkringliggende omgivelser, sier han.

– Katt er rovdyr

For de som er opptatt av det ville dyrelivet, og ser etter spor og sportegn, er det ifølge dyrevennen ingen overraskelse å finne kattespor flere kilometer fra nærmeste bebyggelse året rundt.

– Spesielt ved hytter og hyttefelt fra kyst til fjell finnes kattespor utover vinteren. Skjebnen til disse er vel ulik, men rev og ørn «rydder» nok litt, sier han.

Han tror at bare i Skaun er det rundt 100 halvville garasjekatter som «reker» rundt i nærområder og utmark og markerer sine revir.

– Katta er et rovdyr når den runder garasjehjørnet og drar ut på nattens vandring. Katteeiere må også tenke over konsekvenser kattehold medfører, poengterer By.

Dreper fredet vilt

Hvor mye fredet vilt en katt tar livet av på forsommeren når det er yngletid, er betydelig, mener skauningen, som selv bor slik at han ser tydelig nedgang i alt som kalles bakkerugere.

– Ekorn og hareunger lever veldig utrygt i kattenes jaktområder. Linerle, rødstrupe, sangere. vadere, ender og skogsfugl av alle typer blir enten drept eller stresset slik at årets kull blir ødelagt. Det samme oppleves på vinteren på fôringsplasser for fugler, sier han.

Forskjellsbehandling

Ved sporsnø viser det seg ofte at Mons har ligget på lur ved fôringsplassen. De fleste fuglene som kattene dreper, er etter loven totalfredete fugler.

– Har en hund/jeger gjort den samme skaden på fredet vilt i yngletid, hadde i verste fall hunden blitt avlivet og eieren bøtelagt. Og både våpenlisens og jegerbevis hadde røket for flere år, sier By.

Han sammenligner også forventningen om at hundeieren plukker opp avføring fra dyra sine, mens katteeiere langt fra har kontroll på at deres kjæledyr bruker sandkasser og blomsterbed i området som toalett hele året.

– Jeg vil ikke dømme alle katteeiere og katter. Noen få har faktisk kontroll på «Monsen» sin, har den som kjæledyr og gir den mat nok, slik at den ikke trenger å gå ut i nærområdet på jakt, sier By.

– Ta konsekvensene selv

Han mener at en ansvarlig kjæledyreier ikke sender dyret sitt ut i marka blant rev, ørn og gaupe uten selv å ta konsekvensen av dyrets skjebne.

By mener katteeiere bør ansvarliggjøres på lik linje som hundeeiere:

* Alle katter må holdes innendørs eller under forsvarlig tilsyn under yngletida i april, mai og juni.

* Alle katter må utstyres med halsband med eiers navn og adresse slik at bileiere, naboer, sandkasseeiere, turfolk, fangstfolk og politi har en mulighet til å varsle eller straffe eier etter innfanging, påkjørsler eller andre uhell.

– Etter mi mening er det fangstmannen med sine mår- og minkfeller som er den største og beste dyrevennen av oss. Med sin lovlige fangst redder han hundrevis av dyreliv for hver mår eller mink han fanger, avslutter Anders By.

Hva mener du om denne saken?