- Dette er det første vedtaket i Fellesnemnda der innbyggerne vil få gleden av at det dannes en ny storkommune, sier en fornøyd ordfører Oddbjørn Bang (Sp) torsdag ettermiddag.

Les også: Skal styre Meldal når Hilstad blir tobarnsfar

Det er regionsentertilskuddet på totalt 4,3 millioner årlig som politikerne fra de fire sammenslåingskommunene nå har bestemt seg for hvordan skal brukes. Gjennom låneopptak på 55 millioner skal det bevilges 15 millioner kroner til ny veg mellom Krokstadøra og Lensvika, samt oppgradering av vegene i «begge ender». 20 millioner skal bevilges til Familiens hus i det planlagte folkehelsesenteret i Orkanger, mens ytterligere 20 millioner går til nytt museumsbygg for Orkla industrimuseum på Løkken. Totalt vil dette gi årlige kostnader på 3,5 millioner kroner i renter og avdrag.

Politisk enighet

Vedtaket ble gjort enstemmig etter et omforent forslag, forteller Bang.

- Det er politisk enighet om at vi ønsker å bruke pengene til disse tiltakene. Dette er gevinsten ved å slå seg sammen, at vi får til dette i fellesskap, sier Bang.

Det var en stund usikkerhet rundt hvorvidt kommunene ville få glede av regionsentertilskuddet, ettersom det i forslag til statsbudsjett for 2018 lå inne at kommunene samtidig ville miste tilsvarende tilskudd i inntektsgarantiordningen. Ifølge ordfører i Meldal, Are Hilstad, ble dette unngått gjennom en intensiv lobbyvirksomhet fra de berørte kommunene, som resulterte i at regionsentertilskuddet ikke førte til reduksjon i overføringene.

Les også: Kjempekontrakt på vask av sykehustøy

Fire kilometer grusveg

Dermed lå vegen åpen for å begynne å bruke av pengene, blant annet til ny veg som skal gjøre det raskt å komme seg fra Lensvika til det tidligere kommunesenteret i Snillfjord.

- Vi snakker om fire kilometer helt ny veg, og oppgradering av dagens veg i begge ender. Det blir grusveg, men solid nok til at den kan tåle tømmertransport, forsikrer Bang.

Samler familietjenester

Bevilgningen til et Familiens hus i det nye folkehelsesenteret, betyr at kommunen kan benytte seg av opsjonen på 1000 ekstra kvadratmeter i det planlagte folkebadet.

- Her vil vi samle alle støttefunksjoner rundt barn og familie, som PP-tjeneste, psykisk helse, helsestasjon og eergoterapitjenesten En familie som trenger hjelp vil nå ha en felles dør inn til alle disse funksjonene, sier Bang.

Med 20 millioner kroner til nytt museumsbygg for Orkla industrimuseum, har museet tatt et langt skritt i retning realisering av nybygget. Nybygget til 105 millioner kroner skal finansieres gjennom et tredelt spleiselag mellom stat, fylke og kommune, og staten har allerede bevilget sin part.

Samler inn penger

Nå mangler kun 15 millioner kroner i lokal finansiering i tillegg til fylkeskommunens andel, og ordfører Are Hilstad (Ap) i Meldal er optimist.

- Prosjektet er ennå ikke fullfinansiert, men vi er ganske nærme. Det er allerede bevilget 5 mmillionerfra museumsfondet, og vi har fått eiendommen i gave av Salvesen og Thams. Vi er også i dialog med noen av de store næringsaktørene i dalføret, og det er ikke sikkert at det er så veldig mange millioner som mangler på den lokale potten. Vi har også oppfattet at fylkeskommunen erkjenner sin forpliktelse til å være med på dette, sier Hilstad.

Går det som Hilstad håper, kan man stikke spaden i jorden allerede våren 2019.

- Vi håper å komme i gang i løpet av våren, men det gjenstår fortsatt mye på prosjekteringssiden, sier Hilstad.

Med torsdagens bevilgning er Orkla industrimuseum et stort skritt nærmere realisering av nytt museumsbygg. Foto: Faksimile: Askim/Lantto Arkitekter