Formannskapet i Orkdal hadde onsdag oppe en drøftingssak om bruk av kommunale bygg/arealer under NATO-øvelsen høsten 2018. Av bygninger er det Orklahallen NATO ønsker å leie i to og en halv måned. NATO-øvelsen «Trident Juncture» involverer troppestyrker på mellom 35 000 og 50 000 soldater til Midt-Norge. Orkanger havn er utpekt som et nøkkelområde for ilandføring av troppestyrker og materiell.

LES OGSÅ:

Ønsker å leie Orklahallen

Ordfører Oddbjørn Bang sier signalene fra formannskapet er positive i forhold til utleie av hallen.

- Formannskapet ønsker at hallen leies ut, under forutsetning av at vi finner gode, midlertidige løsninger for idretten, sier Bang.

Skepsis fra OIF

OIF-leder Geir Knutzen har uttalt til ST at han er skeptisk til å leie ut to flater i Orklahallen, da dette vil ødelegge for håndballaktiviteten, som er i sesong på den tida. Han foreslo imidlertid at NATO kan få ei flate, og at Sondrehallen på Follo tas i bruk i mellomtida.

LES OGSÅ:

-Vi har gitt tydelige svar

- Drøftet formannskapet noe rundt én eller to baneflater, Bang?

- Det er behov for to baner, så det var det vi drøftet.

Øvelsen pågår fra 10. september til ut november i år. Det kan være snakk om 10 000 til 15 000 soldater som ilandsettes på Orkanger, i tillegg til en voldsom mengde utstyr og kjøretøyer. Øvelsen vil kunne medføre store ringvirkninger til næringslivet i distriktet.

- Unik mulighet

- Var det vanskelig å veie interesser mot hverandre i denne saken?

- Jeg opplevde formannskapet som tydelig på hvordan dette må gjøres. Vi er opptatt av at brukerne av hallen ivaretas på en god måte, slik at de har løsninger i den perioden hallen leies ut, sier Bang, som trekker fram følgende positive effekter av å bidra til NATO-øvelsen:

- Øvelsen kommer uansett, og det vil komme mye folk til Orkdal. Dette er en unik mulighet for næringslivet og frivilligheten til å skaffe seg ekstraordinære inntekter. Vi har også et overordnet samfunnsansvar for å sørge for god militær beredskap. Det er også et viktig element. Når lokalsamfunnet blir bedt om å stille opp, da må vi gjøre det, sier Bang.

Administrasjonen vil i løpet av de nærmeste dagene ta stilling til om hallen skal leies ut, og fikk altså med seg et positivt signal fra politisk hold.