ST gir frivillighetsprisen for 2014 til damene som står på gratis for kaffebaren på Å i Meldal. Kaffebaren i Å-stuggu er bygdas lille «storstue», og det sies å være så hjemmekoselig her, at enkelte setter av seg skoene i gangen før de går inn.

Uten lønn

Det er 15 damer som driver kaffebaren som ligger vis-à-vis butikken på Å. De holder den åpen fra 10 til 15 hver dag, uten så mye som ei krone i lønn. Dette er kun et frivillig engasjement som genererer inntekt til Å grendalag.

– Hvorfor holder dere på med dette?

– Det er «kjøle» trivelig. Vi har et godt fellesskap, og det er miljøskapende på Å. Folk kommer seg ut, møtes og løser verdensproblemer, sier Jorunn Moen.

Også fiskere, hyttefolk, gjennomreisende, gartnerikunder, kjøreskoler på landeveiskjøring og andre dropper gjerne innom.

Vervet på dørene

Å grendalag overtok det tidligere bolighuset som kalles Å-stuggu på 1990-tallet. Å kaffebar ble etablert med helårsdrift i 2010, etter suksess med sommerkafeer et par år i forkant.

– Vi gikk husimellom for å verve frivillige til å være med, sier May Lise Ørstad, som fikk ideen til helårsdrift.

Nå har de samme damene holdt tilbudet i gang i mange år, kun avlastet av innleide ungdommer i helgene. Blant bygdefolket kalles de gjerne for «snelljonnj på Å-stuggu».

Karene bidrar

Damene er snare til å trekke fram karene i grendalaget, som har stått for restaurering og mye praktisk arbeid på huset. Nå er uthuset nettopp pusset opp til et lokale hvor folk kan sitte når det er folksomt.

Hver onsdagskveld har de quiz-kvelder. Huset brukes også til barselstreff, møter og trekker mye folk når det er arrangementer som grautdag, torgdag og julegate på Å.

«Verdens beste»

Det er 250 husstander på Å, og det tok tid å innarbeide en kafékultur på et lite sted. Nå er det imidlertid en god gjeng med faste besøkende som setter pris på Å-stuggu.

Og ryktet har nådd langt utover bygdegrensene. Dagbladet-journalist Tom Stalsberg besøkte kaffebaren da han var i distriktet som laksefisker. Og var ikke snauere enn at han i avisspaltene kåret Å-stuggu til verdens beste kaffebar, «der den ligger i krysset mellom gamle dager og lukten av kanel om morran».

Hvert år får dugnadsgjengen en tur til Savalen som en påskjønnelse for arbeidet – det er det hele. Motivasjonen ellers er ren medmenneskelighet.

– Det er jo stas når det kommer en gjest med rullator og forlanger en kaffe latte!

Frivillighetsprisen deles ut under ST-konserten i Orkdal kulturhus 3. juni, sammen med ST-prisen og STs talentstipend.

Les mer om dugnadsbaristaene på Å i ST lørdag 17. januar, enten på papir, eller i e-avisa.

Du kan også kjøpe en elektronisk enkeltutgave her.

Britt Aasen og Kari Glærum gjør klar for en ny kaffekopp.
Det er latter i «stuggu» når nesten alle de frivillige kommer sammen.