«Fylkesmannen er ikke enig med kommunen i at dispensasjon er behøvelig, da vi ikke kan se at det er grunnlag for å kreve søknad om bruksendring. Etter det vi kan se er det kun snakk om gjenopptagelse av tidligere lovlig bruk av bygningen, som altså ikke er gjenstand for noen søknadsbehandling etter plan- og bygningsloven», heter det i vedtaket fra Fylkesmannen.

Kari Mørkved kjøpte sist sommer eiendommen på Gjølme i Orkdal kommune for 1,2 millioner kroner. Heimdal eiendomsmegling annonserte med «sjarmerende, lite småbruk». Familien flyttet inn med tre hester. Dette reagerte naboer i boligfeltet på.

BEHANDLET KLAGESAK PÅ 10 SEKUNDER

Problemet er at reguleringsbestemmelsene for eiendommen ikke tillater å holde typiske gårdsdyr som ku, hest og gris. Eiendommen er regulert til kun boligformål.

Politikerne i hovedutvalg forvaltning i Orkdal var på befaring 16. januar i år. Samme dag vedtok de å si nei til hestehold på denne eiendommen. Mørkved klaget på vedtaket.

Saken ble behandlet på nytt i forvaltningsutvalget 13. mars. Vedtaket om å si nei til hestehold i boligfeltet ble opprettholdt. Saken ble da oversendt til fylkesmannen for endelig avgjørelse.

– Vedtaket betyr at hesteeieren får tillatelse til å ha hestene på eiendommen uten å søke om dispensasjon fra reguleringsplan, sier Trond Flydal, underdirektør ved justis- og beredskapsavdelingen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

DØD HEST STARTET I SJU TRAVLØP

Det var klager fra naboene som fikk saken til «å rulle». De var bekymret for støy og lukt knyttet til hestene.

– Plan- og bygningsloven styrer ikke det spørsmålet. Det er en annen side av saken, sier Flydahl.

Mattilsynet har vært på Gjølme-eiendommen to ganger siden januar i år og konkludert med at det er ingenting å utsette på dyreholdet.

Konklusjonen i saken er nå at hestene blir på eiendommen på Gjølme.