Produktet har fått navnet Lian Brannstopp, og gir både luftemulighet og som ivaretar kravet til brannsikring. Samtidig skjermer det for brannsmitte der det er tett bebyggelse. Brannventilen kan åpnes og lukkes som et vanlig vindu, den har en times brannmotstand og lyddemping på 45 desibel.

Luftemulighet

– Produktet har en lukkemekanisme som aktiveres og tetter ventilen når det utsettes for varme. Det vil si at du har mulighet til lufting i rommet som om det var et åpent vindu, men uten at det er innsyn, forteller Leif Martin Tevasvold i salgsavdelingen ved Lian Trevarefabrikk.

Hemne-bedriften er alene på markedet om produktet, som i ytterste konsekvens kan redde liv.

Det er bedriften Securo i Nord-Trøndelag som har patent på selve brannventilen inne i karmen, men det er Lian Trevarefabrikk som har videreutviklet, testet og fått det godkjent som sertifisert brannprodukt av Nemko.

Ble byttet ut

Foreløpig er Lian Brannstopp litt i startgropa, men er allerede montert i flere boligprosjekt over hele landet.

– Vi har et anslag på 1000 solgte enheter neste år. Da vil Lian Brannstopp nærme seg ti prosent av bedriftens totalomsetning. Vi har stor tro på dette, sier Tevasvold.

Rekordbesøk

Lian Brannstopp har også fått stor oppmerksomhet på blant annet under messa Bygg Reis Deg på Lillestrøm i fjor.

– Vi hadde rekordbesøk på messa, og har nok en anelse om at Lian Brannstopp fikk i gang jungeltelegrafen, og på den måten bidro til besøket, sier Leif Martin Tevasvold.

Les mer om dette produktet og flere saker fra det lokale næringslivet i vår tnæringslivstema i ST 10. oktober.