Da politiet mandag presenterte sine resultater for 2012, viste politimesteren oversikten som viser at det i fjor ble begått over 1600 slike forbrytelser i 2012, mot nærmere 1000 året før.

Statistikken over hvem som står bak, viser at 129 det er snakk om personer; 30 av dem er begått av etniske nordmenn, 74 fra Romania og 25 av personer fra «annet land».

– Det er snakk om tyverier av lommebøker, mobiltelefoner, kredittkort – i det hele tatt ting folk har på seg. Vi vet også at de aller fleste av slike forbrytelser begås i forbindelse med sammenstimling av folk, eksempelvis når utestedene stenger. Det er en klar overvekt av slike saker nattes tid, sier Nils Kristian Moe.

Dette er også et typisk byfenomen. Ca 64 prosent av denne type forbrytelser blir begått i sentrum av Trondheim. Resten fordeler seg derfor på distriktet for øvrig.

De samme personene er også en del av statistikken for øvrig vinningskriminalitet. Det er også gjengangere fra år til år.

Hele politidistriktet hadde i fjor en økning på 5,7 prosent i forbrytelser, den største økningen innenfor sedelighetsforbrytelser. Antall forseelser gikk ned med 0,3 prosent.