– Man skal bli møtt med respekt som varsler i Orkdal kommune. Det skal være ufarlig, og man skal bli møtt med en oppfølging i henhold til varslingsreglementet, sa Lysholm.

Kommunens behandling av de tre varslerne i referatsaken ble tema under Lysholms vitneforklaring.

– Stilltiende samtykke

Orkdal kommune brukte advokat i et møte med varsler Janne Svorkås og oppfordret henne til å si opp, Hilde Hestflått fikk ingen ny stilling i tjenesten etter å ha varslet, og kommunen sa opp Wenche Gjønnes da hun gikk ut i media om referatsaken.

Karl Inge Rotmo, advokaten til saksøker Wenche Gjønnes, ville vite om Lysholm var enig i at det ble brukt advokat mot Svorkås. Lysholm svarte:

– Da en annen politiker la fram forslag i formannskapet om å fraråde bruk av advokat, ga jeg et stilltiende samtykke til dette. Det var opp til rådmannen selv å bestemme etter møtet, hun fikk ikke noe forbud mot å bruke advokat. Politikerne ga et signal om ikke å bruke det, men det var opp til rådmannen å avgjøre.

– Var det klokt av rådmannen å bruke advokat? spurte Rotmo.

– Ja, slik saken utviklet seg synes jeg rådmannen håndterte den riktig.

– Tillitt til rådmannen

Lysholm uttrykte tillit til rådmannen i vitneforklaringa si i går.

– Et enstemmig formannskap har konkludert med at rådmannen har håndtert saken tilfredsstillende. Det er også min oppfatning. At rådmannen kom uheldig ut i media i starten av denne saken, det registrerer jeg, men hun har min fulle tillit i forhold til jobben hun gjør, sa Lysholm.

Rotmo ba Lysholm beskrive hvordan varsling skal håndteres i Orkdal kommune, i henhold til varslingsreglementet politikerne har vedtatt. Han svarte:

– Den som har mottatt varslingen skal kvittere for det muntlig eller skriftlig, og har så et par måneder på seg til å undersøke og ta en samtale med den det gjelder. Så gis det tilbakemelding til vedkommende i forhold til om det anses som varsling, og hvordan det håndteres videre.

– Huller?

– Ble Hilde Hestflåtts varsling håndtert i henhold til dette?

– Det vet jeg ikke, men hun hadde sluttet i kommunen da det skjedde. Jeg oppfattet at rådmannen ikke anså det som varsling, sa Lysholm, hvorpå Rotmo repliserte:

– Vil det si at det er huller i retningslinjene? Er det ikke tilstrekkelig at man varsler om at noe er kritikkverdig for å få vern som varsler?

– I hovedprinsippet, ja, hvis noe er kritikkverdig og må rettes på.

Ordføreren fortalte at den eneste av de tre varslerne han selv har snakket med, er Hestflått, etter at hun ba om en samtale med ham.

– Hun hadde sluttet i kommunen på det tidspunktet. Når jeg får slike samtaler, lytter jeg og bringer det som blir sagt videre til rådmannen. Det gjorde jeg også i denne saken, sa Lysholm.

Mange varslere?

Videre poengterte han at det kan diskuteres hvem som er en varsler.

– Er det varslere i denne saken? Hvor mange varslere kan det være i én og samme sak? Wenche Gjønnes var i en situasjon hvor hun hadde fått en ganske kraftig skriftlig advarsel. Kan hun da, etter at det er gått lang tid, påberope seg en varslerhatt? Det stiller jeg et stort spørsmålstegn ved, sa Lysholm.

– Men du har understreket at det skal være en lav terskel for varsling, og at det skal være beskyttelse for varslerne? sa Rotmo.

– Spørsmålet er hvor mange varslere det skal være, når vi ser at begrepet brukes som en del av forsvaret i en oppsigelsessak, sa Lysholm, hvorpå Rotmo påpekte at oppsigelsen kom som følge av varslinga.

– Men det brant under føttene hennes, sa Lysholm.

Navn i e-post

Lysholm ble også konfrontert med en beskyldning om at han skal ha opplyst i en e-post at Gjønnes var blitt oppsagt. Lysholm fikk en e-post fra en far i en barnevernssak, som rådet kommunen til å kvitte seg med Wenche Gjønnes for å løse problemene i tjenesten. «Nå har vi sagt opp Wenche Gjønnes» skal Lysholm ha svar til denne faren.

– Har du en kommentar til praksisen med å offentliggjøre Gjønnes’ oppsigelse utad i en e-post?

– Jeg mener denne saken er håndtert ryddig og greit. Jeg nevnte ikke navn i første omgang, men i en e-post nevnte jeg navn, innrømte Lysholm.

– Da var dette ennå ikke noe som var offentlig kjent. Er det praksis at du gjør sånt?

– Nei, men det er også første gangen på mine 14 år som ordfører at vi har en slik sak.