Kari Berdal, som har jobbet som barnevernskonsulent i Orkdal siden februar 2011, vitnet i går for å belyse forhold knyttet til arbeidsmiljøet i barnevernet.

– Da Ellen Wahlmann sluttet som barnevernsleder, ble det en maktkamp mellom Wenche Gjønnes og Karin Røttereng, som begge hadde søkt stillinga. Vi ansatte ble involvert i denne kampen på grunn av Wenche. Hun snakket åpent om stridighetene, noe som var ubehagelig og skapte usikkerhet, sa Berdal, som gråt mye mens hun forklarte seg om det vanskelige arbeidsmiljøet.

– Ble redd

Berdal beskrev en episode hvor en kollega kom gråtende inn på kontoret hennes etter å ha blitt kjeftet opp av Gjønnes. Kollegaen ble etter dette redd for å være alene med Gjønnes.

– Hun sa det kom et gufs i rommet når Gjønnes kom inn. Vi ble usikre. En gang kom Gjønnes inn til meg og var sint fordi Røttereng hadde gjort endringer i en rapport hun hadde skrevet. Hun sa at Røttereng kontrollerte henne. Det var en form for lobbyvirksomhet fra Gjønnes for å sverte Røttereng, sa Berdal.

– Fortalte negervitser

Hun sa i retten i går at sjargongen var ufin i tjenesten, at det ble sagt ting som absolutt ikke burde vært sagt. På spørsmål om det var Gjønnes eller Røttereng sin «leir» som sto for denne ukulturen, slo hun fast at det var Gjønnes sin side.

– En gang vi fikk bekymringsmelding på en utenlandsk familie, sa Wenche at de kunne reise tilbake dit de kommer fra. Det ble også fortalt en del negervitser på kontoret, noe jeg opplevde veldig ubehagelig siden jeg selv har en utenlandsk kjæreste, sa Berdal.

På spørsmål om hun opplevde at Ellen Wahlmann sto for denne ukulturen, svarte hun:

– Nei, jeg tenker ikke at hun har stått for noen ukultur.

– Dyktig

Arnt Tronvoll, tidligere konstituert enhetsleder, forklarte seg i går på telefon i rettssalen. Han tegnet et positivt bilde av tidligere barnevernsleder Ellen Wahlmann i jobben.

– Hun var meget dyktig, lett å samarbeide med, tydelig, solid og kommuniserte godt med oss andre. Jeg kjenner henne også som leder i kriseteamet, hvor hun var dyktig til å finne roa når ting var krevende. Jeg har ikke noe kritikkverdig å si om måten hun ledet barnevernet på. Jeg stoler helt og fullt på den etiske ballasten hennes, sa Tronvoll.