Gjønnes er kritisert for å ha snakket stygt om arbeidsplassen sin til denne fostermora. Det er ett av punktene som er tatt opp med henne som advarsel i forkant av oppsigelsen. Fostermora avkreftet at noe sånt er skjedd.

– Jeg fikk aldri noen informasjon fra Gjønnes om arbeidsmiljøet hennes. Men jeg gjorde meg egne tanker og observasjoner om hvordan det var der. Det var ikke vanskelig å stå på utsida og se at det var noe som pågikk i barnevernet i Orkdal som ikke var bra, sa fostermora, som gjennom yrket sitt har ekstra forutsetninger på feltet.

– Store framskritt

Etter å ha hatt flere saksbehandlere, og vært på randen til å gi opp de tøffe takene, var det Wenche Gjønnes som kom fosterhjemmet til unnsetning.

– Wenche var konstituert leder på den tida, og vi ba om samtaler med henne i forhold til våre behov. Vi ba om å få henne som saksbehandler, og fikk gjennomslag for det. Da kom det kjapt på plass ei velfungerende ansvarsgruppe og veiledning. Etter få uker med Wenche kom det også et helt nødvendig avlastningstiltak på plass, forteller fostermor.

Fosterbarnet gjorde store framskritt etter at Gjønnes hadde fått disse tingene på plass, ifølge fostermor.

– Framgangen var enorm. Wenche var flink til å lytte til de ulike faginstansene og koordinere tiltak deretter. Vi hadde nok ikke klart å stå i det om ikke avlastningstilbudet var kommet på pass, sier hun.

Gjønnes er av kommunen kritisert for å ha satt i gang dette avlastningstiltaket uten at det gikk riktig for seg, noe hun selv tilbakeviser.

– Trakk meg ikke

Gjønnes sluttet på et tidspunkt som saksbehandler for dette fosterhjemmet. Overfor fosterhjemmet ble det framstilt som at Gjønnes selv trakk seg fordi det ble for belastende for henne, men dette er ikke noe Gjønnes kjenner seg igjen i.

Fostermora la det fram slik i retten:

– Vi ble oppringt at Nine Skårild med beskjed om at Wenche trekker seg som saksbehandler. Vi hadde fått så utrolig god støtte av Wenche, og mye bra var kommet på pass. Jeg ville derfor snakke med henne for å si at jeg respekterte at hun hadde trukket seg. Men hun sa da at hun ikke hadde trukket seg, og at hun ville orientert oss om det hvis så var tilfelle. Jeg har full tillit til at hun ville gjort det, hun har alltid vært samstemt i ord og handling.

– Uryddig i Orkdal

Lederen for det avlastningsstedet Gjønnes fikk fosterbarnet inn på, forklarte seg via telefon i retten i går.

– Vi samarbeider med rundt 40 kommuner, og har aldri opplevd at en kommune har opptrådt så uryddig som Orkdal. Gjønnes var tydelig og vi fikk god informasjon av henne så lenge hun var saksbehandler, sa han.