Tirsdag brukte formannskapet en drøy time på å konkludere med at de går for kjøp av Kulør'n. Kjøpet omfatter kjøp av hele selskapet Kulturbygget AS, et datterselskap av Hemne Prosjekt AS. Ved å kjøpe hele selskapet, beholder kommunen spillemidlene på ca. 1,5 millioner kroner.

Avstemningsresultatet viste 5-4. Ap stemte imot. De mener prisen er for høy, de vil ha nye forhandlinger med selger, og ønsker både takst og en tilstandsrapport for bygget.

Samme argumentasjon ble brukt i kommunestyret på kvelden samme dag. Da var det imidlertid et uvanlig langvarig gruppemøte med posisjonspartiene som tok tid. Ifølge ordfører Odd Jarle Svanem var Senterpartiet, Høyre, Frp, Hemnelista og KrF samlet for at alle skulle få informasjon om det som ble sagt i formannskapet.

To usikre?

Med et flertall på 13-10, måtte det to «utbrytere» til for at posisjonen likevel ikke skulle få flertall. Og det var knyttet størst spenning til ståstedet til to partier med én representant hver; KrF og Frp.

Sistnevnte parti hadde uka i forveien fattet vedtak om ikke å gå for kjøp i denne omgangen. Likevel stemte Per Olav Lund (se egen sak) for kjøp. Det samme gjorde KrFs Knut Johan Singstad. Dermed ble Ap alene om de ti nei-stemmene. Den samme argumentasjonsrekka ble brukt i kommunestyret som i formannskapet; for dyrt, nye forhandlinger og krav om takst/tilstandsrapport. Først etter en slik runde er Ap villig til å diskutere kjøp.

— Vi er altså ikke imot å kjøpe, men vi vil få ned prisen og få på plass en del ting i forkant, sier opposisjonsleder Ståle Vaag.

Lån erstatter leieavtale

Rådmannen fikk flertall med seg på at Hemne vil spare mellom 4,7 og 5,6 millioner kroner - avhengig av rentenivå og prisstigning - i løpet av en tiårsperiode ved å eie framfor å leie.

— Det er ingen grunn til å tvile på rådmannens regnestykke. Besparelsen kan vi bruke på pleie/omsorg, kultur eller sette pengene på fond, sa Morten Opsal (Hemnelista), varaordfører i Bjørn Eidsvolls fravær.

— Jeg stoler på regnestykket, og jeg greier ikke å se at det er feil å spare penger, sa partifelle Helen Helland.

Lov å tjene penger

De som er skeptiske til ei investering på over 33 millioner kroner, fikk følgende svar fra ordføreren:

— Denne investeringa erstatter dagens leieavtale med et lån for å spare penger, sa Odd Jarle Svanem (Sp).

Samtidig minnet Lars Lysevoll (Sp) om at Hemne, som over tid lenge har prata om å få sitt eget kulturhus, aldri før har vært så nær ei realisering og til å eie et som nå.

— Valget er enkelt - vi må kjøpe. Da eier vi og gjør som vi vil. Er prisen for høy? Kanskje. Men vi må huske at selger også har lov til å tjene penger, sa Lysevoll.

Les også: Stemte imot eget styrevedtak

Veien videre

Det som nå skjer videre i saken, er at Hemne kommune formelt legger inn et bud på 33,1 millioner kroner for Kulør'n. Dette blir etterfulgt av en Due Diligence, som er en analyse av Kulturbygget AS for å eliminere heftelser i selskapet. Når da en avtale er utformet, skal den legges fram for kommunestyret for endelig godkjenning. Finansiering skjer altså ved låneopptak med ei nedbetalingstid på 40 år.

Partiene i posisjon fikk flertall 13-10 for kjøp av Kulør'n. Foto: John M. Myrhaug