I går kveld var det bare en liten finpuss som sto igjen før initiativtakerne til privatskoleprosjektet kunne trykkei på «send»-knappen. Alle formaliteter er på plass, inklusive læreplan som de har fått hjelp til å utarbeide av rektor ved Voll skole, Heidi Reitås Sæther.

Fra frustrasjon til optimisme

- Hun har vært til uvurderlig hjelp. Med sin entusiasme og pågangsmot har hun langt på vei vært en fødselshjelper for oss. Vi både håper, og ser ikke bort fra at hun kan komme til å spille en viktig rolle når skolen etter planen åpner høsten 2018, sier Ragnhild Kulbrandstad Stene, som er styremedlem i selskapet Rennebu enspireskole AS.

I søknaden har de lagt til grunn et elevtall på 70, men det kan være noe usikkerhet knyttet til eksakt antall. Skal hun legge til grunn stemningen i bygda, er hun imidlertid ikke i tvil om at de kommer til å lykkes. Stene opplever at situasjonen har forandret seg i det lille bygdesamfunnet siden kommunestyret vedtok å legge ned grendeskolen fra august 2017.

Bedre dialog

- Først var det mye sinne, frustrasjon og oppgitthet, men det har snudd til kampvilje, optimisme og mange konstruktive tanker, fastslår Stene.

Hun opplever også at dialogen med kommuneadministrasjon og politikere har blitt god, etter at alle nå innser at planene om opprettelse av privatskole er en realitet.

- Vi har hatt møte med rådmannen som skisserte tre alternativer i forhold til bygningsmassen på Voll skole. Det var snakk om både utleie, salg eller vedelagsfri overdragelse.

- For oss er det ikke noe alternativ å leie, og vi er langt på vei enige om at det beste er å å ta over bygningsmassen slik at vi kan stå for videre nødvendige bygningsmessige tilpasninger. Det innebærer også at vi kan leie ut arealer til den kommunale barnehagen som fortsatt skal være der, sier Stene.

Parallellt med dette skal fylkesmannen i Sør-Trøndelag føre legalitetskontroll i forhold til kommunestyrevedtaket som ble fattet om nedleggelse av skolen

Gode krefter skaper optimisme

Forretningsideen om skoledrift er kjernevirksomheten for det nystartede selskapet. I tillegg er Rennebu enspire-forening etablert, som vil se nærmere på å skape ytterligere liv i bygningen utover skoletida.

- Det snakkes om et flerbrukshus for lag- og organisasjoner, kanskje et pilegrimssenter og et møtested basert på frivillighet og fellesskap, opplyser Stene, som tror det som skjer i bygda nå vil spre ytterligere optimisme i befolkningen.

steinar.larsen@avisa-st.no

452 29 211

Rektor Heidi Reiås Sæther har sagt opp sin stilling ved Voll skole, men bidrar aktivt for å bistå til etablering av privatskole. Foto: Sharif Wallo