Med gruvedrifta og alt det førte med seg var Løkken Verk lenge et regionalt sentrum. I 1987 ble 333 år med gruvehistorie avsluttet, og man kunne frykte at Løkken Verk etter hvert ville miste kraft som tettsted.

Det har ikke skjedd, takket være standhaftige ildsjeler og bevisste politikere, både på lokalt- og fylkeskommunalt nivå. Den videregående skolen er blitt tilpasset behovene etter hvert som de har endret seg, og står fortsatt som en regional bauta på Løkken Verk. Når grunnskolen på Løkken ble lagt ned og flyttet til Meldal, sørget lokale ildsjeler for å få etablert en privatskole. Med denne privatskolen, den videregående skolen og Chr. Thams fagskole på plass i bygda, er Løkken Verk et sentrum for utdanning i regionen, og da først og fremst rettet mot yrkesfag.

I 2013 ble det åpnet et 1200 kvadratmeter stort butikklokale til 30 millioner kroner for å huse Coop Prix, elektronikkjeden Euronics, blomsterbutikk og klippotek. Løkken Verk hadde fått sitt eget lille kjøpesenter. Og for å oppsummere litt videre, så kan man slå fast at man også har evnet å videreutvikle Løkken Verk som turiststed med Thamshavnbanen og industrimuseet som attraktive magneter. Når Orkla ville selge Orkla Gjestebolig, klarte kommunen sammen private krefter med lokal tilknytning å stable på føttene en stiftelse som kunne overta den ærverdige hundreåringen. I dag framstår Orkla Gjestebolig som et pulserende aktivum på Løkken Verk.

I går kunne STs lese om at det fortsatt jobbes godt for å styrke tettstedet Løkken Verk. I mange år har Intersport med Løkken-grunderen Leiv Rædergård ved roret servet både lokabefolkningen, hyttefolk og ikke minst laksefiskere med sportsartikler i variert utvalg. Nå står sønnen John Olav Rædergård ved roret. Han er nå i gang med å renovere butikken i forkant av at den skal bli en del av Sport 1-kjeden. Og Rædergård er klinkende klar; det skal satses på Løkken Verk. Og bare så det er sagt, det er heller ikke mange tettsteder på Løkken Verks størrelse som kan skilte med en sportsbutikk. Det er heller ikke mange tettsteder på Løkken Verks størrelse som kan skilte med polutsalg. Nå har Meldal kommune med ordfører Are Hilstad i spissen gått sammen med næringslivet for å jobbe fram poletablering på Løkken Verk. Nylig besøkte Hilstad Vinmonopolet sammen med lederen i Orkladal næringsforening, Ove Snuruås. Lobbyarbeidet er med andre ord i gang, og ingen bør bli ovverasket om de lykkes.

Gruvedriftas tid er over på Løkken Verk. Men Løkken Verk lever i beste velgående, optimismen råder!