I ekte «Skavland-stil» stilte ordføreren opp som gjest hos Kjell Dagfinn Øiaas da Skaun seniordans arrangerte Seniordag på Skaun samfunnshus torsdag. Der ble det godt voksne publikum tatt med på en rundtur fra senterpartimannen Husbys oppvekst i Skaun, via tidlig voksenliv i Hedmark til både lokal og global politikk.

- Vi ser nå at litt av den kalde krigen er på vei tilbake. Nå som vi skriver 2017 burde det være unødvendig å snakke om opprustning av forsvaret, men det er det vi står foran nå. Det er ikke bra, sa Husby da Øiaas kom inn på den nyvalgte amerikanske presidenten samt Russlands avvisning av visumsøknader fra norske stortingspolitikere.

Ann-Margit Hellem Storslett og Karoline Rolland Bakken er elever ved musikklinja på Orkdal vidaregåande skole og bød på musikalske innslag fra scenen.

Oppvokst i Skaun

Husby pekte på den skjeve fordelingen av verdens ressurser som årsak til utviklingen.

- I dag har vi helt andre kapasiteter når det gjelder ødeleggelsesvåpen enn før, det gjør situasjonen enda farligere, sa Husby.

Husby, som har vært ordfører i Skaun sammenhengende siden 2003, delte mange gode minner fra oppveksten i Skaun, og kunne bekrefte at hjembygda var foran dagens kommunesenter Børsa om å få fjernsyn.

- Det var bedre mottaksforhold i Skaun. Jeg husker i -66, da det var VM i fotball og Nord-Korea spilte mot Portugal. Jeg og sjølan gikk ut hver vår gang for å holde antenna. Det ble 5–3 til Portugal, mintes Husby til gjenkjennende humring fra publikum.

Bygde barnehager

På spørsmål om hva han er mest fornøyd med i sin ordførergjerning, måtte Husby tilbake til da han startet sin første periode.

- Den gangen var Skaun den dårligste kommunen i Norge når det gjaldt barnehagedekning. En kveld møtte det opp 20–30 foreldrepar som var ganske fortvilte. Det gjorde inntrykk på meg. Dette måtte vi gjøre noe med, sier Husby.

Kommunestyret bestemte seg for å bygge to barnehager med seks avdelinger.

- Det kom innvendinger den gangen på at dette kom det aldri til å bli behov for. Men det tok ikke lang tid før det var fullt. Det var noe vi gjorde rett, sa Husby.

Les også: Ikke bekymret for økonomien

Gunn May Paulsen og Gudrun Vatn hadde tatt turen fra Buvika for å delta på seniordansens eldredag.

Kommer tilbake hvert år

Vel 100 tilhørerne fulgte intervjuet med ordføreren. Leder for Skaun seniordans, Marit Pedersen, kunne glede seg over besøkende til arrangementet fra hele Skaun. Også innbyggere i Melhus tok turen til Venn denne dagen.

- Her er folk fra Buvika, Børsa, Viggja, Skaun og Hølonda. Dette er sjette året vi arrangerer dette, og jeg tror folk har fått med seg at det bruker å være veldig koselig, sier Pedersen.

Skaun seniordans teller 44 medlemmer, og har dansekvelder både i Buvika og i Børsa.

- Vi er glade i å danse, og i å treffe folk. Det sosiale er viktig for oss. Og så får vi trimmet både kroppen og hjernen. Vi må jo lære oss nye danser, og da må vi bruke hodet, sier hun.

Les også: Fulle hus så langt

Får med seg alt

At Eldredagen under Vinterkulturuka er et hyggelig sosialt treffsted kan Gunn May Paulsen bekrefte. Hun og nabo Gudrun Vatn fra Buvika velger å stå over dansingen.

- Jeg sliter med vonde ledd, så det går ikke. Men det er veldig koselig her. Vi var her i fjor også, og vi fikk en veldig god opplevelse, sier Paulsen.

Hun er opptatt av at man må støtte opp om kulturarrangementene i kommunen.

- Jeg har vært på nesten alt under Vinterkulturuka. Jeg var på konsert på Tangen, og i går kveld var vi på Snefugl gård og hørte på Atle Nielsen. Vinterkulturuka er supert, alle tiders, et kjempetiltak, sier Paulsen.