Stig Rune Krokdal fra Orkanger har dømt fotball siden 1983 og dømte sin foreløpig siste kamp i november da Frøya FK tok imot Rosenborg i forbindelse med åpning av ny fotballhall. Vi møter mannen som har dømt drøyt 1500 fotballkamper i sin karriere for en prat i en brakke i Idrettsparken. Det er ikke vanskelig å få Krokdal i tale, 52-åringen snakker nemlig på inn- og utpust. Latteren sitter løst nesten uansett hva han snakker om.

Kunne slått gjennom tidligere

Orkdalingen begynte som dommer allerede som 16-åring og han tok stegene veldig kjapt, men debuterte ikke i Tippeligaen før 2001. Krokdal forteller at han kunne vært mye tidligere med sin debut i Tippeligaen. Åtte år tidligere hadde han muligheten til å rykke opp fra 1. divisjon til Tippeligaen om han gjorde det bra, men en skjebnesvanger kamp på Høddvoll gikk ikke helt etter planen.

- Det var Hødd mot Sogndal og det ble en skikkelig tøff kamp. Jeg var ikke så godt forberedt som jeg burde ha vært og jeg dømte ingen god kamp. Det samme året ble antall 1. divisjonsavdelinger halvert og dermed antall dommere halvert. Jeg gikk faktisk fra å være en kandidat til å dømme tippeligafotball, men ble i stedet degradert til 1. divisjon, forteller Krokdal.

Selv om Krokdal har hatt noen nedturer som fotballdommer kunne han aldri tenke seg å gjort noe annet om han fikk muligheten igjen. Foto: Ola Marius Rise

Ble historisk

Alt hadde gått på skinner for unge Krokdal frem til den kampen, men da gikk han på sin første skikkelige nedtur. Orkdalingen nektet imidlertid å gi seg og dømte bare gode kamper i 2. divisjon og fikk prøvekamp som gikk som smurt og da sesongen var over, var Krokdal tilbake i 1. divisjon.

- Jeg ble den første i historien som hadde rykket ned og kommet opp igjen året etter. Da det ble annonsert på en regional dommersamling, reiste alle dommerkollegaene seg og klappet fordi de synes det var såpass imponerende å komme seg så raskt tilbake. Det er et godt minne, sier Krokdal.

Er det bittert å tenke på hvor langt du kunne nådd om du hadde blitt Tippeligadommer i 1995?

- Jeg kunne nok hatt 3–400 flere tippeligakamper og hadde nok hatt en større sjanse for å bli FIFA-dommer, men det klarte jeg aldri. Selv om jeg ikke har fått til det, så har jeg fått mange gode minner, sier Krokdal.

Nær å vise ut Ophaug

Debuten i den øverste divisjonen kom ikke før i 2001 mellom Moss og Brann. Der skulle han også dømme sambygding Jan Tore Ophaug som han også hadde vært trener for på Orkanger. Det var ikke spilt mer en ett minutt før han måtte gi Ophaug gult kort.

- Jan Tore kom altfor seint inn i en takling og meide ned en spiller og han fikk et soleklart gult kort. Bare minuttet senere var han sent ute igjen, men denne gangen hoppet Brann-spilleren unna og jeg vinket spillet videre, men det kunne endt med at jeg viste han ut etter to minutter om han hadde truffet, forteller Krokdal og ler.

Dette var kampen som ødela karrieren til dommer Stig Rune Krokdal fra Orkanger. Frode Kippe ligger nede mens Hannes Sigurdsson fikk gult for en albue som knakk to ben i ansiktet på Kippe. Dette var en av flere situasjoner i en kamp som Krokdal beskriver som svært tøff.

Kampen som ødela karrieren

I 2005 skulle Krokdal dømme en kamp, som skulle vise seg å bli ødeleggende for den videre karrieren i Tippeligaen. Det var 3. serierunde mellom Lillestrøm og Viking på Åråsen. Det var en tøff kamp med en rekke omdiskuterte situasjoner. Krokdal er helt tydelig på at den kampen gjorde at han ikke fikk dømme Eliteserien året etter.

- Det er det dårligste minne fra hele min karriere. Den ødela karrieren min. Jeg fikk kamper på høstsesongen, men jeg skjønte det at mot slutten av sesongen, så kom ikke jeg til å dømme i Eliteserien. Jeg var enig i den. Når jeg ikke har vært dyktig nok, så må noen andre få prøve seg. Jeg har dyttet folk ut, når jeg har kommet opp, sier Krokdal.

Drapstruet

Etter kampen mellom Lillestrøm og Viking var det mer humoristiske ting han ble utsatt for i ettertid.

- I ettertid fant jeg ut at jeg var innmeldt i et homoblad av kanarifansen og i tillegg fikk jeg faktura på et kjøleskap fra Elkjøp som jeg ikke hadde bestilt, sier Krokdal.

Det var verre meldinger som kom etter en Brann-kamp, hvor Krokdal ble erklært uønsket i Bergen.

- Da fikk jeg meldinger om at jeg kunne dø i helvete. For meg gikk det i grunnen greit, men jeg hadde en familie som gjorde at det var lite hyggelig å få telefoner midt på natta. Jeg hadde barn i huset som ivrig med fotball, så det var ikke noe ok det. Det var ikke bare fotballpøbler som sendte meldinger. Jeg fikk blant annet meldinger fra en lege som ikke var fornøyd, sier Krokdal.

Har dommerbagen klar

Til tross for noen nedturer ser Krokdal tilbake på en dommerkarriere med flest positive minner.

- For meg har drivkraften med å være fotballdommer alltid vært det å treffe nye mennesker. Jeg er veldig glad i å prate å bli kjent med andre. I tillegg synes jeg det er spennende å lede folk. Jeg liker å få anerkjennelse og holde meg i form. Alt det der passer til å være fotballdommer, sier Krokdal.

Selv om Krokdal har annonsert at han gir seg klarer han ikke helt å holde seg unna dommergjerningen likevel.

- Jeg ønsker å stille opp ved behov og skal gjøre et lite comeback på en skoleturnering nå i februar. Jeg har også sagt at jeg kan stille opp som dommer om det mangler dommer på en treningskamp her på Orkanger. Bagen står pakket og klar. Fløyten, korta, dommermappa ligger der, skoene er pussa og treningskledene er nyvaska om det skal være behov for en dommer, sier Krokdal og ler.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255