- Vi opplever at folk har vært opptatt av bompengene. For mange har de vært en del av regnestykket som teller når man skal investere i bolig.

Det sier nyboligsjef hos Eiendomsmegler 1 på Orkanger, Jørgen Rostad.

- Vi har ofte opplevd på visninger at folk har vært opptatt av betydningen av bompengene i det totale regnestykket. Spesielt hos barnefamilier, hvor den ene parten jobber i Trondheim, sier Rostad.

Slår ut på familiebudsjettet

På vegne av eiendomsmeglerbransjen mener han det absolutt er et salgsargument at bompengeinnkrevingen nå er et tilbakelagt stadium. For en pendler utgjorde bompengene på strekningen Øysand - Thamshavn mange tusenlapper i året, penger som nå kan brukes til eksempelvis å betale ned et boliglån.

Rostad mener effekten vil bli størst for etterspørselen på Orkanger, men forventer også at det kan ha betydning i Skaun.

Mental effekt

I tillegg til den økonomiske besparelsen, ser ikke Rostad bort fra at bomstasjonene også har hatt en psykologisk effekt i forhold til bosetting. Han mener avviklingen av bomstasjonene, sammen med andre faktorer som er viktig for bosetting, kan få ytterligere fart på tilflyttingen til distriktet.

- Vi opplever at mange orienterer seg i markedet sør for Trondheim for tiden, opplyser Rostad, som mener et høyt prisnivå og ønsket om å bo utenfor pressområder er økende.

God etterspørsel

- Orkdal kommunes gode barnhagedekning, med såkalt rullerende opptak og prioritet for innflyttere, er noe som blir lagt merke til av førstegangsetablerere, sier Rostad, som også mener mange etterhvert har fått øynene opp for at handels- og servicetilbudet på Orkanger er i god utvikling.

I følge Rostad merker bransjen en generell god etterspørsel etter boliger for tida, og det er flere nye boligprosjekter under planlegging i regionen.