Musikklinja ved Orkdal vidaregåande skole jobber med en stor oppsetning som bringer elevene tettere sammen på tvers av klasser.

- Det beste er samholdet, miljøet og det å stå på scenen i et stort prosjekt, sier Kristin Gisvoldløkk, som er i PR-gruppa for arrangementet.

Hvert år har musikklinja et stort vårprosjekt, som settes opp som samarbeid mellom de tre klassetrinnene. Nå er øvinga i full gang til årets oppsetning, og det sydet både i korridorer og på øvingsrom da ST tok turen innom på mandag. Det øves i ulike grupper, før det hele skal sys sammen til en stor oppsetning.

Hele verden

Årets oppsetning har fått navnet «Hva i all verden?», og tar for seg musikk fra ulike verdensdeler.

- Vi skal ha forestillinger i auditoriet her på skolen 8., 9., og 10. mars, forteller Kristin.

Hun er 3. klassing, og blant derfor blant dem som har ekstra ansvar for hele produksjonen. Tredjeårselevene har nemlig ansvar for hver sin låt, som de instruerer som ensembleledere.

- Det er vi i tredje som produserer alt sammen med lærerne. Musikken er fra hele verden, forskjellige sjangere og rytmer, som vi har valgt ut sammen, sier Kristin.

Øvingene startet sist på november, og hver mandag pågår det øvelser i kor, samspill og ulike grupper.

Prosjektuke

- Vi skal også ha ei prosjektuke når det nærmer seg. Da blir det bare øving hele uka, ingen andre fag. Det er veldig bra for miljøet, vi kommer nærmere hverandre, forteller Oda Christoffersen, som sitter sammen med Kristin i en øvingspause.

Jentene forteller at det blir mest band, noe a cappella og noen instrumentallåter. Det er også med ei stor blåserrekke, og det blir et fellesnummer til slutt hvor alle er med.

- Det er en del ukjent musikk, siden den både er afrikansk, bosnisk, rumensk, spansk, svensk og norsk. Mye artige rytmer og noe nytt språk vi må lære, sier Kristin.

- Vi startet med blanke ark, til det som skal bli et ferdig prosjekt og en hel konsert. Det er artig å være med på det, men mer arbeid enn en skulle tro, sier Oda.

Rytmer og feeling

Elevene er med i grupper for PR, scenearbeid og kostymer.

- Det er mange tidsfrister. Neste uke skal vi har ferdig PR-materiellet, sier Kristin.

Hun forteller at det er 16 låter som står på programmet. I det ene musikkrommet treffer vi to gutter som setter pris på variasjonen i disse låtene, og det er trommis Thomas Nordgaard Berg og Henrik Strand som spiller congas.

- Det er artig musikk. Jeg spiller på cirka halvparten av låtene. Det er artig å spille andre typer musikk enn jeg har gjort tidligere. Jeg har aldri spilt med sånne rytmer og sånn feeling før, sier Thomas.

- Det er blant annet en bosnisk låt med en spesiell takt, og en samisk låt, så her får vi prøvd oss, legger han til.

- Kom på konsert

«Three little birds» av Bob Marley og «Ring of fire» av Johnny Cash er blant de mer kjente låtene i konserten. Og da ST stakk innom var det Paul Simons «Diamonds on the soles of her shoes» det ble øvd på. Dette skal være et fellesnummer til slutt i konserten, hvor alle synger eller spiller.

- Konsertene er åpne for alle, og vi synes dette er så stort at vi håper mange vil komme. Vi har også brukt å få besøk av ungdomsskoler og voksenopplæringa, sier Kristin.

- Vi oppfordrer alle til å komme på konsert, legger Oda til.

Og etter det ST fikk erfare av smakebiter, er det duket for en rytmisk opplevelse med herlige følelser fra ulike verdenshjørner.

- Alle er så flinke på det de gjør, også lærerne, skryter Kristin.

God erfaring

Lærer Halldis Flakne forteller at elevene i 3. klasse har et eget fag som heter produksjon, hvor de jobber med denne konserten og andre oppsetninger gjennom året.

- De lærer mye om å produsere, arrangere, dele ansvar og jobbe i team. Det er god erfaring uansett hva de tenker å gjøre videre i livet, sier hun.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535