36 elever med valgfaget «Innsats for andre» finner glede i å sette andre foran seg selv, samtidig som de får en avveksling fra den teoretiske skolehverdagen.

Sola skinner inn vinduene på Meldal helsetun, og fra rommet innerst i korridoren høres latter. Det er Olaug Sørløkk (98) som har fått besøk, og da er stemninga god. Oldebarnet Maria Sørløkk Aas, som har valgfaget Innsats for andre, er på besøk sammen med skolevenninnene Guro Mogset og Sarah Eliasen Stølen.

Olaug har fått på seg capen til Maria, og nå skal jentene lære oldemor «dabbing». Dansebevegelsen, hvor man dupper ansiktet i armkroken mens armene strekkes opp til sida, blir gjentatt mens Olaug storflirer og henger seg på.

- De spøker mye, men det er artig med besøk, sier Olaug, fortsatt med cap på hodet og et grep om rullatoren.

Gårdsarbeid

Valgfaget går over de to siste skoletimene hver tirsdag, og er et populært fag som 36 ungdomsskoleelever har valgt. Her får de være ute i samfunnet og bety noe for andre, samtidig som de får kjennskap til arbeidslivet og sosial trening.

Da ST var på besøk denne uka, var det helsetunet, språkkafé på frivilligsentralen, barnehager, barneskole og gårdsbruk som fikk nyte godt av elevenes innsats.

Svein Ørnulf Ree på gården Brekka i Resgrenda har akkurat fått besøk av ivrige hjelpere. Ola Løset og Jakob Wiggen Glein er klare for å ta i et tak denne dagen.

- I dag skal vi gjøre rent i kalvebokser i påvente av nye kalver. Sist flyttet vi kyr og kavler, sier Ree.

Til god hjelp

Han mener det er god hjelp i skoleelevene, som bidrar med det meste av oppgaver.

- De er lærevillige og villige til å arbeide. De står ikke og henger, sier han.

Ola sier han har interesse for gårdsdrift, og setter pris på å få være hos Ree et par timer en dag i uka.

Jakob har tidligere vært utplassert i barnehage, og sier han liker valgfaget veldig godt.

- Det er artig å få hjelpe andre. I barnehagen ble vi midtpunktet, mer populære enn Justin Bieber. De ventet på oss og ville leke, tida gikk så fort, sier Jakob.

Turen videre går nettopp til en barnehage. I Å barnehage finner Ann Elin Ustad og Lena Andersson i kreativ utfoldelse sammen med ungene. De har trykt hendene sine på ark, og dekorerer dem slik at det skal bli klovneansikter. Det er jo tross alt karnevalstider.

- Vi er glad i unger, og det er artigere å være her enn på skolen, sier de to.

Ellinor Løfaldli (6) kan bekrefte at gleden går begge veier.

- Det er bra å få besøk fra skolen. De leker med oss, sier Ellinor, og røper at hun skal kle seg ut som Rapunsel på det forestående karnevalet.

- Jeg skal kle meg ut som Spiderman, sier Erik Lundqvist Østhus (5).

Elevene får et innblikk i hvordan det er å jobbe i barnehage. Ann Elin Ustad sier hun har vurdert dette yrket, mens Lena Andersson sier hun ikke tror hun kommer til å jobbe i barnehage når hun blir stor.

- Et godt sted å være

Tilbake på helsetunet sitter elevene spredt rundt og prater med de eldre. Inne på rommet til Rønnaug S. Olsen (83) har Guro Mogset og Sarah Eliasen Stølen kommet på besøk. Rønnaug er opprinnelig fra Bjørnli, men har bodd 50 år i Asker før hun returnerte til heimkommunen for ett år siden.

- Dette er et godt sted å være. Det er nydelig mat og kjempetrivelig betjening, sier hun.

Hun setter også pris på å få besøk fra valgfaget Innsats for andre.

- Det er koselig at de har såpass interesse for oss gamle. Tidene forandrer seg, det er rart å være tilbake igjen i Meldal. Jeg har vært hjemme hver sommer, så jeg er ingen fremmed, men det er noe annet å bo på et lite sted. Det er mye jeg savner i Asker, men det er mye jeg er glad for her også, sier hun.

Prat og neglelakk

De to elevene har tatt plass på hver side av henne og lytter interessert.

- Vi har snakket med henne om Asker, om krigen og vi har lakket neglene hennes. Det må vi snart gjøre igjen, tror du ikke det? sier Guro.

- Lærer du noe av ungdommene også, Rønnaug?

- Ja, jeg lærer at ungdommer ikke bare er ungdommer, de har sin personlighet alle sammen. De er veldig positive, sier hun.

Lærer Marit Foss Sundseth ser valgfaget som et godt tilbud.

- Det er kjempebra at elevene får se hva som finnes i bygda, får fokus på å hjelpe andre og praksis i en ellers teoretisk skolehverdag. Dette kan jo være rekruttering til helsevesen eller barnehager, sier Sundseth.

Det er andre året skolen har valgfaget, og målet er at elevene skal få gjøre det de har lyst til, om det så er å jobbe på gård, i barnehage eller å være vaktmester.

Ada Oline Sandø i 9. klasse er på helsetunet på andre året, og hun ser helsefag som en mulig vei videre etter grunnskolen.

- Jeg spiller spill med de gamle og hjelper dem med å lese avisa. Vi kan også trille turer med dem. De gleder seg på besøk, sier hun.

Innsats for andre har også samlet inn penger til «Dråpen i havet» og gått med bøsser og fått inn 24 000 kroner under demensaksjonen. Etter vinterferien starter de med innsamling til et nytt prosjekt i Tanzania. Her er det altså snakk om innsats både lokalt og i en videre forstand.