Orkdal kommune hadde i fjor et driftsresultat på 42 millioner, men det er kun en tidel av dette som politikeren kan bruke på gode formål. Kommunen har aldri hatt et så stort driftsresultat målt i kroner. Men om man regner prosent av drifta, er ikke 2016-tallene rekord.

- Godt resultat

- Vi hadde et netto driftsresultat som tilsvarer 4,4 prosent, og dette tallet har vært like stort før, sier økonomisjef i Orkdal kommune, Svein Henry Berdal, til ST.

4,4 prosent er uansett et godt resultat. Det er anbefalt at dette tallet bør være på minimum 1,75 prosent.

- Dette er nok det beste resultatet i Orkdal på flere år. 4,4 prosent er et godt resultat, sier Berdal.

Fond tatt med

Det er lett å gå seg vill i tall når det er snakk om regnskap, men Berdal gjør et forsøk på å forklare viktige nøkkeltall fra 2016.

- Kommunens netto driftsresultat var i fjor på 42 millioner. Det samlede budsjettavviket, også omtalt som overskudd, ble på 24 millioner kroner. I dette beløpet er blant annet fratrekk til fond tatt med, forklarer Berdal.

Beholder skatteinntekter

En viktig årsak til at kommunens overskudd ble så høyt i fjor, var at det ikke ble flertall på Stortinget for at staten skulle overta all skatteinnkreving.

- Hadde det blitt gjennomført, ville kommunene fått alt over rammetilskuddet fra staten. Da ville vi neppe ha sittet igjen med et like stort overskudd. Nå får vi beholde økningen i skatteinntektene selv, og det tilsvarer for Orkdals vedkommende rundt 16 millioner kroner, sier økonomisjefen.

13 lønnsmåneder

Når politikerne i mai skal behandle regnskapet, vil de imidlertid ha bare knappe fire millioner kroner til fri disposisjon.

Berdal forklarer dette med at overskuddet i de ulike enhetene blir beholdt av enhetene selv, slik at de for eksempel kan dekke opp underskudd om det skulle komme.

- Vi får også utslag på at vi legger om periodiseringa av lønn. Det året dette legges om, får vi en ekstra lønnsmåned. Dermed får vi i regnskapet 13 lønnsmåneder i 2016.