— Det sto ikke like bra til med Hemne-fotballen hvis vi ser historisk på det, sier Øivind Belsvik, prosjektleder for historieboka som foreløpig ikke har fått noe navn.

— Vi har bare brukt «Røttene til KIL/Hemne» s om en uoffisiell arbeidstittel så langt, sier Belsvik, som har med seg Jan Erik Vold, Kjell Singsdal, Ole J. Singsdal og Kasper Hernes i bokkomiteen.

Omvendt pyramide

Det er Jan Erik Vold, opprinnelig fra Hemne og i dag engasjert i Ranheim, som er hovedforfatteren til boka. Han har allerede et ferdig manus som strekker seg tilbake til starten, det vil si tidlig på 30-tallet, og fram til midten av 70-tallet.

— Rivalisering, fusjoner og framgang tror jeg er tre stikkord som du gjerne kan kalle en slags oppsummering av fotballhistorien til Hemne, sier han.

Vi snakker faktisk om en slags omvendt pyramide, der det var seks klubber; Svana, Stamnes, Vinjeøra, KIL, Hemnskjela og Sunde. De to sistnevnte falt etter hvert ut. I kortversjon endte den videre ferden for klubbene først med en sammenslåing mellom Svana og Stamnes da de ble til Vårglimt. Det ble Vårglimt/VIL, Hemne Ballklubb, før det kom et tidsskille i 1988 da Hemne Ballklubb og KIL ble til KIL/Hemne.

Suksessfaktoren

– Vi snakker om framgang hver gang det var en fusjon, sier Vold, som selv var aktiv spiller på KIL på 70- og 80-tallet.

I 1988 ble altså Hemne samlet til ett fotballrike. Med suksess så å si fra første spark. Laget rykket opp i det som den gang var 3. divisjon, med en stamme spillere fra de to sammenslåtte klubbene.

En annen suksessfaktor mange i ettertid har påpekt, er at laget hentet inn ekstern trener. Det var Atle Erik «Ata» Mosbakk fra Orkanger som tok laget opp en divisjon og fikk lokal stjernestatus som trener.

Detaljer om fusjon

– Men det har ikke alltid vært rosenrødt. KIL var for eksempel en periode kanskje det aller dårligste laget i gamle Sør-Trøndelag fotballkrets, og har slett ikke vært det beste laget i Hemne, sier Vold.

Det var heller ikke det laget som var først ute med fotball.

— Det er sikkert mange som ikke vet at Vinjeøra var det første fotballaget i Hemne, sier Vold, for øvrig også medforfatter sammen med Johan Stølan av KILs 50-årsjubileumsbok fra 1983.

— Ellers, når det gjelder sammenslåinga i 1988, vil vi gjengi ganske detaljert hva som skjedde i denne prosessen, legger han til.

Egen damekapittel

Bokkomiteen har hatt fem møter så langt. Ingen tør å forplikte seg når det gjelder tidspunkt for utgivelse.

— Vi håper å bli ferdig til jul slik at vi kan lage årets lokale julegave, men vi tør altså ikke å forplikte oss, sier Øivind Belsvik, som har brukt mye tid i hvert fall det siste året både på å samle bilder og skriftlig dokumentasjon til boka.

— Vil boka handle kun om herrefotballen?

— Nei, damefotballen får selvsagt sitt eget kapittel. Der starter historien i 1980, da damelaget spilte sin første kamp. Det var mot Skaun, sier han.

På oppfordring

Det ferdige produktet blir altså en historie om røttene til KIL/Hemne. Hva forteller fotballhistorien til en kommune som har fostret Erik Hoftun, Vegard Forren, Pål André Helland og Ardian Gashi, for å nevne noen?

— Vi håper å få til ei interessant bok, samtidig som vi også lytter til oppfordringa fra Norges Fotballforbund om at klubber rundt om i landet bør lage sine lokale historiebøker, sier Belsvik.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300