Årets håndballskole gikk i et litt mindre format enn tidligere. Gjensidigestiftelsen gikk ut av samarbeidet om håndballskolen i år, noe som gjorde at OIF ikke kunne tilby like mange plasser som de har gjort tidligere. 120 plasser ble redusert til 85 og det gjorde at påmeldingen gikk i rekordfart.

- Grunnen til at vi måtte gjøre det er at vi må betale for mye av utstyret selv og da ble det litt for kostbart å ha med like mange barn. Vi hadde i utgangspunktet 80, men klarte å lure til 85. Det tok ikke mer enn to timer før plassene var revet bort, så dette er et veldig populært tilbud, sier leder i OIFs håndballavdeling Øyvind Togstad.

Ønsker flere gutter

Togstad understreker at det langt fra er økonomiske årsaker til at de arrangerer håndballskolen, da tiltaket knapt går i null. Det hele handler om rekrutteringen til håndballsporten. Under årets håndballskole er knappe 25 prosent gutter, men Togstad skulle gjerne hatt med flere. Han trodde at Norges VM-bragd skulle føre til enda større interesse for håndball på guttesiden, men det merker han lite av lokalt.

- Det var jo nesten helt uvirkelig at Norge tok seg til finalen. Jeg har snakket med folk i andre landsdeler som forteller om økt rekruttering på guttesiden etter VM, men det merker vi dessverre lite til her og det er veldig synd, sier Togstad.

Gjør tiltak

- Hvilke tiltak gjør dere for å prøve å øke rekrutteringen?

- Vi har gjort diverse tiltak for å vise at håndball er en artig idrett også for gutter. Vi går aktivt inn i skolene og deler ut håndballer for øke rekrutteringen. I tillegg har vi startet et herrelag som nå har over 20 spillere og vi håper at det fortsetter, sier Togstad.

Han tror konkurransen med spesielt fotball gjør det utfordrende å rekruttere til håndballen i dalføret.

- Fotballen står veldig sterkt her i dalføret, så vi må bare prøve å reklamere med at håndball er en artig sport og at det er tøffe gutter som spiller håndball, sier Togstad.

Nye vennskap

Håndballskolen i Orklahallen ble i år arrangert for 10. gang og det var mye aktivitet da ST var innom hallen onsdag formiddag. Caroline Orderløkken fra Skaun (10), Eiril Klæbo Kjærem fra Skaun (10), Nora Mo fra Orkdal (11) og Ida Sundli fra Orkdal (10) stortrivdes i hallen og forteller at det sosiale er like viktig som håndballen.

- Her på håndballskolen kan vi være sammen med venner og i tillegg få nye venner. Vi kjente ikke så godt Caroline og Eiril før årets håndballskole, men vi har blitt gode venner nå, forteller Nora Mo og Ida Sundli og peker på de nye venninnene.

Vil på landslaget

Den store drømmen for kvartetten er selvsagt å engang spille for det norske landslaget. Camilla Herrem og Nora Mørk er de store forbildene og jentene er klar over at det må mye hard jobbing til for å komme dit engang.

- For å få spille på landslaget må vi stå på og øve mye. Det er viktig å ikke være redd for å prøve. Vi må hele tiden tørre å prøve ting og skyte, sier gjengen før de løper ut på banen for en ny kamp.

Kortspill i pausen

I løpet av håndballskolen er det mye aktiviteter med ball. Det er også lagt opp til måltid mellom treningene. Litt ventetid blir det mellom kampene på onsdag, men Veronica Mogset, Morten Nilsen Garberg, Aleksander Nilsen og Emil Nergård vet å få tiden til å gå.

- Vi skal snart spille kamp igjen, men vi bruker ventetiden til å spille litt kort for å få tiden til å gå litt fortere til neste kamp starter, forklarer Emil som er midt inne i et trekk av kortspillet «Idiot».

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Øyvind Togstad mener håndballskolen er et viktig tilbud for ungene, men også viktig for rekruteringen til håndballen. Han skulle gjerne sett flere unge gutter på parketten under årets håndballskole.