Politikerne i Plan- og miljøutvalget (PMU) ga tidligere denne måneden tommel opp for reguleringsforslaget fra utbyggerne av Naustgjerdet, like vest for Børsa kirke.

Der legger Norgeshus AS opp til en utbygging fordelt på 15 boenheter, fordelt på 5 små eneboliger, en tomannsbolig og en lavblokk med 8 leiligheter.

Grøntdrag og urnelund

Ifølge kommuneplanens arealdel (KPA) er det en begrenset del av området i «elveslyngen» som er satt av til bolig. Andre deler av området er i kommuneplanen avsatt til grøntdrag langs elva, grav- og urnelund, samt en hensynssone for kulturminner i grunnen. Norgeshus gjør i sitt planforslag oppmerksom på at et av boligfeltene samt parkeringsplass er på areal som ikke er satt av til bolig i kommuneplanen.

Kirken får uttale seg

«En del av felt B4 går inn i areal som er avsatt til grav- og urnelund. Dette er innerst i et lite og smalt trekantformet areal. Arealet blir inneklemt mellom gården og det nye boligområdet, og er etter vår oppfatning uegnet for potensiell framtidig gravlund. Det har vært uformelle samtaler mellom kommuneadministrasjonen og Skaun kirkelige fellesråd, og det er foreløpig ikke avdekket noen konflikt. Kirken vil få planen på høring», kan man lese i rådmannens saksutredning til PMU.

Videre ligger parkeringsplassen og deler av eneboligfeltet inne på et område satt av til landbruk, næring og friluftsliv (LNF), som er et areal i tilknytning til et våningshus.

Omdisponert dyrka jord

«Dette bærer preg av å bli restarealer og vi kan ikke se at det gjør seg gjeldende noen tungtveiende landbruksinteresser. Eieren av gården eier også planlagt boligområde, og avgrensning mot gården er trukket i samråd med ham. Det er en viss avstand til tunet som sikrer adkomst til dyrkajorda bakenfor. Adkomsten er viktig så lenge dyrkajorda drives, men dette er jord som er omdisponert i KPA til gravlund, bolig, og grønnstruktur», går det fram av saksutredningen.

Med unntak av litt LNF-areal rundt tunet skal hele området i «elveslyngen» være omdisponert til andre formål for framtiden.

«Da finner vi ikke grunn til å legge særlig vekt på jordbruksspørsmål, så lenge adkomsten er ivaretatt og jorda kan drives enn så lenge», kan man lese i saksutredningen.

«Lille Pompeii»

Området som omfattes av reguleringsplanen ligger inntil et område på Naustgjerdet der det tidligere er avdekket kulturminner, av arkeologene omtalt som et «Lille Pompeii». Her ble det i 2003 gjennom arkeologiske utgravninger påvist at det i jernalderen hadde gått et stort leirras over jordet, noe som ifølge arkeologene gjorde området til et øyeblikksbilde av livet i Børsa i jernalderen (500-1000 e. Kr.). I kommuneplanen heter det at «avsatt boligareal ved kirka» ikke skal bebygges før det er frigitt etter kulturminneloven».

«Ordlyden kan tolkes som et krav for hele området, men vi har ikke funnet holdepunkter for at det har vært andre intensjoner enn å synliggjøre betydningen av selve hensynssonen. Vi har derfor valgt å legge oss på linje med fylkeskommunen som kulturminnemyndighet, som nå aksepterer bygging utenfor, men nært opptil hensynssonen», står det i saksutredningen.

To etasjer

I planforslaget er det lagt opp til to etasjers bygninger, også for lavblokka.

«På grunn av volumet er lavblokka det mest utfordrende elementet når det gjelder å ta hensyn til omgivelsene. Det er tatt inn bestemmelser om at denne delvis må benytte trematerialer i fasaden. Ved lengde over 15 meter må fasadelinjen brytes opp med variasjoner i materiale eller fasadelinje, altså at linjen trekkes inn eller ut. Dette motvirker opplevelsen av en stor sammenhengende «vegg»». skriver rådmannen, som mener planforslaget tar hensyn til omgivelsene.

«Totalt sett mener vi at dette er et godt planforslag. Det ivaretar viktige hensyn og legger opp til et sentralt område med gode kvaliteter. Det er i all hovedsak i tråd med overordna planer og det vil styrke Børsa sentrum med nye, sentrale boliger», skriver rådmannen.