Det satses på nybygging, og Orkanger begynner å få et bypreg. Det vises at folk tar mer vare på husene sine i sentrumsgata, og mange av butikkeierne er opptatt av det estetiske på utsiden, noe som inviterer inn.

Det er mange år siden sentrumsgata på Orkanger ble oppgradert med opphøyd fortauskant og belegningsstein med lommer for parkeringsplasser, blomsterkasser, trær og busker. I tillegg er fotgjengerfeltene brosteinsbelagt. Nå sier jeg ikke at alt er fryd og gammen på Orkanger, men stort sett er jeg fornøyd.

Når jeg tar turen til Fannremmen kjører jeg «nysgjerrigveien». Før jeg kommer til den gamle sorenskrivergården ser jeg en liten trafostasjon prydet med rød skrift «nei til Fannrem». Jeg klukker litt i skjegget når jeg ser det, ikke for at jeg er imot Fannrem, men fordi det minner meg om den kollektive ignoreringen av Fannrem sentrum.

Selv om det har skjedd litt på Fannrem også, stanser idyllen brått når man kommer opp bakken etter gartneriet. Et gufs fra 1980 slår mot en som en vegg av gyselige farger og gamle slitte fasader. Fortauene er ikke i vater og har hverken belegningsstein, benker eller blomsterkasser. Det ser nitrist og kjedelig ut hvis man ser bort i fra enkelte nyoppstarta bedrifter som gjør sitt beste for å invitere inn. Flere av husene i sentrumsgata fortjener en real oppgradering og eierne av enkelte forretninger bør tenke nytt og fresht.

Jeg stiller noen spørsmål: Har fannremsbøggen gitt opp bygda si? Hva driver Fannrem vel og sentrumsforeningen med? Har Orkdal kommune kuttet ut Fannrem? Hva gjør fannremsbøggen på Orkanger?

Nå er det på tide å dra hjem og støtte opp om lokale kafeer, restauranter, puber og salonger. Gi Fannrems næringsliv et økonomisk løft, still krav til oppussing av fasader og forlang at Orkdal kommune bidrar til oppgradering av infrastruktur.

Hilsen utflytta

orkdaling