helg brakte Dagbladet en statistikk som viste at Agdenes topper mobbestatistikken i fylket. Gikk man litt bak tallene, kunne man se at undersøkelsen viste kun to klassetrinn. De aktuelle klassetrinnene teller til sammen 20 elever. Og i og med at undersøkelsen viste at 17,2 prosent av elevene har opplevd mobbing, var det også lett å finne ut hvor mange elever det var snakk om. Dermed startet også spekulasjonene rundt hvem disse elevene var. Og de som spekulerte mest, var voksne mennesker, altså foreldre. Saken fra Dagbladet ble delt på Facebook, og i kommentarfeltet dukket det ganske raskt opp informasjon som pekte ganske tydelig på hvem som var «skyld» i den dårlige statistikken. Saken ble også diskutert i kommentarfeltet til Dagbladet.

Les også: - Gikk langt i å peke ut enkeltelever

Hvis man kan si noe i formildende retning rundt det som har skjedd, så må det være at mange av de som deltok i facebookdiskusjonen ikke visste at statistikken kun dreide seg om to klasser og at man dermed sto i fare for å langt på vei identifisere og stigmatisere. Da «debatantene» skjønte dette, ble diskusjonstråden slettet.

Uansett er det ikke greit at voksne mennesker, som skal være gode forbilder for sine barn, starter en offentlig debatt om hvem som er problembarn og ikke. . «Klasser og gjenger ble hengt ut. Skyld ble plassert hos en gruppe elever som slettes ikke trenger eller fortjener en slik stigmatisering,» forteller ei mor ST har snakket med. Skolen i Agdenes har aktivt satt nettvett på dagsorden også overfor foreldrene, og i lys av det er det ekstra trist at voksne ikke tenker lenger enn at de selv framstår som mobbere.

For mye tyder på at det som har skjedd kan forklares med ubetenksomhet. Og nettopp bevissthet rundt hva man ytrer på sosiale medier, enten man er liten eller stor, er utrolig viktig. Ord rammer hardt, og ved hjelp av sosiale medier rammer de harde ordene med voldsom kraft. At denne hendelsen utspilles i Agdenes, er nok tilfeldig. For nettdebattene går i alle kommuner, og utfordringa er lik over alt når det gjelder behovet for økt bevissthet rundt hva man poster på sosiale medier.

Når det er sagt bør også Utdanningsdirektoratet ta ansvar. Her må man tenke gjennom om det er riktig å offentliggjøre mobbetall fra små skoler hvor alt blir veldig gjennomsiktlig. Svaret er nei, det bør ikke skje!