nye lederen ved Orkdal helsetun har som mantra at

«hvis hun selv ikke har lyst til å bo ved helsetunet, kan hun ikke forvente at noen andre vil bo der heller».

Det er et utmerket utgangspunkt for enhver jobb. Hvis du selv ikke vil spise den maten du lager, kan du ikke forvente at noen andre spiser den heller. Hvis du selv ikke vil ligge i senga du har stelt i stand, kan du ikke vente at noen andre vil ligger der heller. Det handler om noe så enkelt, men samtidig så vanskelig, vær mot andre som du vil at de skal være mot deg.

Mye har vært sagt og skrevet om Orkdal helsetun siste året. Siste ord er helt sikkert ikke skrevet, men hvis mantraet til den nye lederen skal få rotfeste, kan det bli mye positiv omtale i framtida. Men det krever at både ledelse og ansatte, som også bør etterleve mantraet, får arbeidsro for å kunne praktisere mantraet. For å lykkes, må alle krefter enes om å dra sammen til det beste for alle; først og fremst beboerne, men også pårørende og ikke minst ansatte. Det er mye morsommere å jobbe når positiviteten rår, og når alle sammen går for opptur. Kanskje er det mer krevende å dra hverandre opp, men samtidig er det så mye mer morsomt enn å dra hverandre ned. Dessverre praktiseres det siste altfor ofte.

I forrige uke var det «spørretime» i arbeidsutvalget i Orkdal kommune der politikerne stilte viktige spørsmål rundt situasjonen ved helsetunet. Dette skjer flere måneder etter den mye omtalte krisestemninga ved helsetunet, og relativt kort tid etter at det er kommet ny ledelse ved institusjonen. Tida er nå moden for både selvransakelse og for å stille gode og fremadretta spørsmål. Tida er også moden for å gi åpne og ærlige svar som skal danne grobunn for tillit mellom dem som bevilger ressursene, de som forvalter dem og de som nyter godt av dem.

som spørsmålene er stilt, svarene er gitt, nye planer er i ferd med å spikres for arbeidet, må en forvente at alle krefter trår til for at det skal bli godt å bo, arbeide - og komme på besøk ved helsetunet. Kortene er herved delt ut på nytt.