18 år gamle Espen Jacobsen gjennomførte i år sin beste sesong som skihopper og nå håper den talentfulle hopperen at han får delta i internasjonale renn kommende sesong.

18-åringen har tatt store steg hver eneste sesong de siste 4 årene. Til tross for at hans store mål om å få delta i junior-VM gikk i vasken, samt muligheten til å få prøve seg i kontinentalcupen ikke ble noe av, så har unggutten gjennomført en strålende sesong. Da seieren i eliteklassen sammenlagt ble et faktum denne helga, ga han et signal om at han blir vanskelig å komme utenom når det skal velges ut hoppere til neste års kontinentalrenn.

- Jeg har kanskje vært litt uheldig med å ikke bli tatt ut til noen kontinentalrenn i år, men jeg tror det er stor sjanse for at jeg hopper internasjonalt neste sesong om jeg holder meg skadefri og får en god treningsperiode i sommer, sier Jacobsen.

Visste ikke at han ledet

Det siste og avgjørende rennene i Norgescupen skulle arrangeres i Sprova, men ble flyttet til Granåsen på grunn av snømangel. To renn skulle gjennomføres og begge ble gjennomført på lørdag. En uke før rennet gikk av stabelen fikk Jacobsen beskjed om at han ledet norgescupen sammenlagt.

- Jeg trodde i grunnen treneren tullet da han sa det, for jeg har ikke fulgt så nøye med på sammenlagtlisten, forteller Jacobsen.

Faktum var at Espen ledet med 60 poeng på Jonas Sandell før de to siste renna og det var nettopp de to som skulle gjøre opp om sammenlagt seieren i Granåsen lørdag.

Espen Jacobsen taklet presset og vant samtidig sitt andre norgescuprenn denne sesongen.

Holdt hodet kaldt

I det første rennet ble Jacobsen nummer fem, mens Sandell ble nummer to, dermed skilte det bare 26 poeng mellom de to før det siste og avgjørende rennet. Jacobsen klinket til med et hopp på 140 meter, men Sandell ville ikke være noe dårligere og hoppet 141 meter og ledet dermed med 1,8 poeng før finaleomgangen. Jacobsen måtte bli nummer to for å vinne sammenlagt om Sandell vant rennet. 18-åringen fra Orkdal gjorde jobben og hoppet 136 meter og tok foreløpig ledelse og sikret dermed sammenlagtseieren før Sandell satte utfor. Sandell klarte uansett ikke å slå Jacobsen, som kunne juble for både sammenlagtseieren og sin andre norgescupseier denne sesongen.

- Jeg var nervøs før det siste hoppet, men klarte å gå inn i min egen boble å gjøre det som trengtes for å vinne. Sesongen totalt sett har i grunnen vært veldig bra. Jeg har hoppet stabilt gjennom store deler av sesongen, sier Jacobsen.

Det mentale er viktigst

I hopping er det mentale en vesentlig del av sporten og i det siste hoppet fikk Jacobsen vise at innehar noe av det viktigste en hopper trenger.

- Hopp er jo en veldig mental sport. Vi kan trene fysisk 20 timer i uken, men når du sitter på bommen så utgjør det mentale med idretten sikkert 70 prosent, sier Jacobsen.

- Hva har du blitt bedre på i årets sesong?

- Det vil jeg i grunnen si er kunnskapen om hvordan en skal trene. Vi trener mye teknikk, men det er viktig å forstå hvorfor du trener på teknikken og det føler jeg at jeg har blitt ganske bra på i år, sier 18-åringen.

Espen Jacobsen med beviset på at han vant norgescupen i eliteklassen sammenlagt. Her sammen med vinneren på damesiden Thea Sofie Kleven.

Ingen hastverk

Jacobsen er junior også neste år og han gjentar det han tidligere har sagt om at han ikke stresser for å bli god.

- Det går ikke an å stresse seg god i hopp. Jeg skal bli god over lengre tid. Jeg er fortsatt bare 18 år og det er viktig med et godt grunnlag før du tar steget. Det er nok av eksempel på hoppere som tok steget litt for tidlig og faller av året etter. Det er selvsagt noen som klarer det, men mange får problemer. I kontinentalcupen ser du ofte hoppere som har gjort det veldig bra i nasjonale renn, som hopper dårlig. Det er ikke fordi nivået i kontinentalcupen er så høyt, men fordi mange hoppere blir mer opptatt av hvem de hopper mot og ikke konsentrerer seg om jobben de må gjøre selv, sier Jacobsen.

- Har du et mål om å stabilisere deg i verdenscupen om noen år?

- Jeg har et mål om å bli best og det er jeg ikke redd for å si, avslutter 18-åringen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255