Torsdag i 12-tida stakk det flammer opp av fyllinga for industriavfall ved Meldal miljøanlegg, som ligger ved Kvamsveien mellom Meldal sentrum og Storås. Brannvesenet ble raskt tilkalt. De startet nedkjøling av området.

Les også: Brann i miljøstasjon

- Vi er usikker på om vi klarer å slokke det ved hjelp av vann og skum. Kanskje må vi vurdere mer brutale tiltak, sier brannsjef i Meldal, Ove Smedplass, til ST fredag formiddag klokka 09.

- Hva innebærer det?

- Det vil i så fall bli å grave opp hele fyllinga, fjerne det som brenner og kjøle ned området med vann, svarer han.

Fire-fem brannmenn har siden torsdag formiddag gått i turnus for å overvåke og kjøle ned brannen. Utfordringa ved anlegget er dårlig vanntilførsel.

- Vi må hente vann med tankbil fra den nærmeste brannhydranten, den er i Meldal sentrum. Vi må få lagt inn vann permanent her oppe (fra elva Orkla?), for slike branner er avhengig av nedkjøling, forklarer Smedplass.

- Hva er brannårsaken?

- Det vet vi jo ikke helt. Men brannen har ulmet siden forrige brann her ved anlegget, sier Smedplass.

Les også: Mener å vite brannårsaken

Forrige brann var søndag 25. september i fjor, altså for snart sju måneder siden!

- Hva ligger egentlig i fyllinga?

- Hovedsaklig plastmateriell av ulike legeringer. Dette brenner like godt som olje og har en enorm varmeutvinning. Brannenergien i materialet er kanskje for stor i forholdt til arealet det lagres på? undrer brannsjefen.

- Så det brenner fortsatt?

- Ja, det brenner, og vi har hele tida mannskap i anlegget.

- Hva skjer videre?

- Vi skal fredag formiddag ha et møte med bedriften og andre involverte for å gå gjennom saken. Nå går det også mot påske og fri, det gjør ikke saken lettere, sier Smedplass, som på nåværende tidspunkt ikke kan si konkret om det blir iverksatt tiltak om kort tid eller om man bare fortsetter med såkalt etterslokking/overvåking.

- Kommer det farlig og helseskadelig røyk fra brannen?

- Det er ikke en røyk man bør oppholde seg i. Men anlegget ligger et godt stykke vekk fra naboer. I tillegg er røykutviklinga ganske liten nå, det er mest vanndamp. Folk i området vil trolig merke lukt fra røyken, men jeg oppfatter ikke det som helseskadelig, slik at vi ikke går ut med advarsel om å holde seg inne eller stenge vinduene på hus, sier han.

Den foreløpige konklusjonen for brannårsak etter brannen i fjor høst, var selvantenning.

Meldal miljøanlegg ble etablert i 2001, og er eid av Meldal kommune (34 prosent), Trondheim renholdsverk (32 prosent) og Hamos (34 prosent). Sistnevnte har driftsansvaret for søppelanlegget.

Les også: Dette hullet har brent i over 40 år