På slutten av 80-tallet var Geir Kvernmo Norges desidert beste maratonløper. 10. mai 1987 løp han inn på tiden 2,10,17 under London maraton. Rekorden er det mange som har prøvd å slå opp gjennom årene, men det skulle gå nesten 30 år før noen klarte å slå mannen fra Geitastranda i Orkdal. Søndag 9. april passerte Sondre Nordstad Moen målstreken på 2,10,07 under et maraton i Hannover.

- Det var en god tid jeg løp på den gangen, men at rekorden skulle stå så lenge, hadde jeg aldri trodd, forteller Kvernmo på telefon fra USA hvor han har bodd store deler av sitt voksne liv.

Han husker rekordløpet godt.

- Jeg husker at jeg var i veldig god form og det ble holdt et meget høyt tempo. Startfeltet var utrolig sterkt. Vi løp jo på et skjema mot 2,08, men jeg fikk det tungt på slutten og kom inn på 2,10,17, sier Kvernmo.

- På tide

Kvernmo er langt fra bitter for at rekorden hans nå er slått. Han mener det var på høy tid at noen kunne matche hans 30 år gamle rekord.

- Jeg synes i grunnen bare det var hyggelig. Det var på tide at noen slo rekorden. Jeg har fulgt med Sondre en god stund nå og han er en dedikert idrettsmann. Det blir veldig spennende og følge han videre nå.

«Glemt løpekonge»

Kvernmo er muligens den beste maratonløperen på herresiden Norge noen gang har hatt, men likevel er han ikke så kjent blant folk flest. Den langt mer kjente norske langdistanseløperen Ingrid Kristiansen hyllet Kvernmo på sin blogg for noen år siden og omtalte han som Norges «glemte løpekongen». Kvernmo ler litt av beskrivelsen, men er ikke uenig.

- Jeg er nok kanskje ikke så kjent i Norge. Siden jeg ble voksen har jeg knapt nok bodd i hjemlandet, men oppholdt meg i USA, hvor jeg fortsatt jobber. I tillegg var jeg jo aktiv på samme tid som Kristiansen og kom nok kanskje litt i skyggen der, sier Kvernmo.

Flyttet hjem

Kvernmo var i utgangspunktet en habil skiløper i sin og dro på skole til USA på skistipend. På skolen var det flere afrikanere som drev med langdistanseløping og orkdalingen bestemte seg for å prøve det han også. Det var ikke før han var i slutten av 20-årene han begynte å satse på maraton. Han reiste hjem til Norge og jobbet på Elkem Thamshavn samtidig som han satset.

- Etter å ha bodd i USA i flere år bestemte jeg meg for å reise hjem. Jeg fikk kontakt med trener Johan Kaggestad og begynte å satse, forteller han.

Fiasko OL

Før OL i Seoul i 1988 hadde Geir Kvernmo rukket å bli norgesmester i terrengløp i 1987 og 1988. Slått norgesrekorden på maraton og halvmaraton. Alt lå til rette for et strålende OL for den daværende 32-åringen.

- Seoul var det store målet og jeg var i god form. Jeg hadde nettopp tatt norgesrekord på halvmaraton. Men OL gikk ikke etter planen. Jeg ble syk like i forkant av løpet, men bestemte meg for å løpe. Jeg måtte gi meg etter 25 kilometer. Da var det tomt, forteller Kvernmo.

Skade stoppet karrieren

Kvernmo fortsatte å løpe maraton også etter OL, men under et maraton i Houston i 1989 fikk han problemer med ryggen.

- Jeg husker jeg måtte bryte på grunn av smerter i ryggen. Jeg ble undersøkt, men de fant vel ikke helt ut hva som feilte meg. Det var snakk om en skive i ryggen som ikke fungerte. Jeg ble etter hvert operert, men det hjalp ikke, så da måtte jeg legge opp, forteller han.

Har fortsatt en rekord

Rekorden hans på halvmaraton er det fortsatt ingen som har tatt enda. Den lyder på 1,02,13. Kvernmo tror ikke den står så mye lenger, når han ser formen til Sondre Nordstad Moen.

- Det løpet er vel omtrent like sterkt som det jeg hadde på maraton. Sondre vil nok sikkert forsøke å ta den rekorden også, så du får ringe meg igjen når den blir slått, avslutter Kvernmo.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Sondre Nordstad Moen (til høyre) slo sist helg maratonrekorden til Geir Kvernmo. Her fra NM i terrengløp i Rindal.