Mens Skaun kommune har en målsetting om å holde sykefraværet på under 8,5 prosent, har hjemmetjenesten de siste månedene slitt med over dobbelt så høye tall. I februar i år var fraværet oppe på 18,9 prosent, tilsvarende 12 av de 65 årsverkene tjenesten har. Tall fra Skaun kommune viser at mens sykefraværet de to første månedene i fjor lå på mellom 11 og 10 prosent, er sykefraværet i både januar og februar i år på over 18 prosent. Enhetsleder Bodil Wilmann forteller at fraværet begynte å stige i fjor høst.

- Det er langtidssykefraværet som preger oss. Hjemmesykepleien er ukjent med å ha så høyt sykefravær, sier Wilmann.

Les også: Slik ble spørsmålene om helsetunet besvart

Krevende yrkesliv

Hun mener det ikke er noen direkte sammenheng mellom sykefraværet og arbeidssituasjonen ved tjenesten.

- Vi har god kontroll på hvorfor folk er borte, og det vi ser er at dette ikke er noe som er direkte relatert til jobben. Det går en del på gamle skader som vi vet folk sliter med, muskel og skjelettlidelser. Vi har også vært inne i influensaperioder. Det er i det hele tatt vanskelig å si hva som har ført til at vi nesten har fått en dobling av sykefraværet, men det kan ha sammenheng med et krevende yrkesliv og en krevende balanse mellom privatliv og jobb, sier Wilmann.

- Hvordan påvirker sykefraværet resten av arbeidsstokken?

- Belastningen blir større på de som er tilgjengelig for arbeid da vi er avhengig av vikarer hver dag.

- Hvordan påvirker det brukerne av tjenesten?

- Vi jobber for at brukerne skal bli minst mulig belastet, sier Wilmann.

Les også: Et verdig liv – hva må til?

Nærværsprosjekt

Personalrådgiver i Skaun kommune, Helen Hol sier kommunen har hatt et særlig fokus på hjemmetjenesten og forebyggende arbeid.

- Vi driver et nærværsprosjekt som vi startet med i kommunen allerede i 2014. Det har vært kjørt i alle barnehager og oppvekstsenter, og videreføres nå til resten av kommunen. Da samler vi hele enheten og gjennomgår rutiner, regler, rettigheter og plikter for ansatte og arbeidsgiver i forhold til tilrettelegging og den plikten man har til å si til arbeidsgiver hva man trenger for å komme tilbake til jobb. Mange vet for eksempel ikke at man kan være 80 prosent sykemeldt, men 100 prosent på jobb der man kun yter 80 prosent. Ikke minst, og ganske vesentlig, er at vi gjør en del holdningsarbeid med praktiske øvelser, der ansatte og ledere blir utfordret til å reflektere over tanker og holdninger til sykefravær, sier Hol.

Handler om tilrettelegging

Hun peker blant annet på spørsmålet om hvem som skal være hjemme med sykt barn, og hva man gjør hvis man blir frisk i sykmeldingsperioden.

- Hva gjør jeg da? Og om man er dårlig i en fot, hva kan man gjøre annerledes for likevel å være på jobb? Det handler om tilrettelegging, sier Hol.

Kommuneledelsen ønsker nå at ansatte skal benytte egenmeldinger i større grad.

- Vi ønsker at man skal ta i bruk egenmeldinger fremfor sykemelding. Som IA-bedrift får de ansatte 24 egenmeldingsdager i året. Har de behov for legehjelp må de selvfølgelig få det, men forskning viser at man blir gjerne sykemeldt i en uke og ikke tre dager. Da kan det hende at man er frisk nok til å gå på jobb på dag fire fremfor å være borte en hel uke.

Ingen direkte effekt

Egenmeldinger gir også mindre belastning på fastleger, sier Hol.

Hun viser til forsøk der ansatte i kommuner har fått ubegrenset med egenmeldingsdager.

- Resultatet viser at det ikke vært mer fravær i de kommunene. Folk tar ansvar, sier Hol.

- Har dette nærværsprosjektet ført til lavere sykefravær i Skaun?

- Vi kan ikke si at vi har sett en direkte effekt. Vi må finne en måte å følge opp prosjektet på. Dette må være et tema som går igjen hele tiden. Det totale fraværet for Skaun kommune har gått ned fra godt over 10 til 8-tallet. Noe av årsaken kan være prosjektet, sier Hol.

Stoler på ledelsen

Hovedtillitsvalgt for sykepleierforbundet, May Snefrid Syrstad, representerer 49 ansatte i Skaun kommune. Hun forteller at de ansatte stort sett er fornøyd med tiltakene som settes inn mot sykefravær. Hun mener samtidig det høye fraværet er bekymringsfullt.

- Det er for høyt, og man bør se på hva som er årsaken bak tallene. Nå varierer sykefraværet fra avdeling til avdeling, og det har nok noe med alderssaammensetning å gjøre.Vi har også hatt en influensabølge. Men det er et reellt sykefravær. Det er tøft å jobbe i hjemmesykepleien, sier Syrstad.

Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, Heidi Olsen, sier de har god dialog med ledelsen i hjemmetjenesten om sykefraværet.

- Vi samarbeider godt, og vårt inntrykk er at leder Bodil Wilmann jobber godt for at det skal være en positivitet i det å være på jobb. Det virker på meg som at hun har god kontroll, sier Olsen.

Ønsker høy nærværsprosent

Ordfører Jon P. Husby (Sp) stoler på at ledelsen for hjemmetjenesten tar tak i problemet med høyt sykefravær.

Han sier at han ikke var klar over at sykefraværet var såpass høyt i hjemmetjenesten.

- Vi får rapportering om sykefraværtet i arbeidsmijøutvalget, og det har vært positivt så langt. Nå kjenner ikke jeg til årsakene til det høye fraværet i hjemmetjenesten, men dette må tas tak i. Jeg regner med at ledelsen tar tak i det og prøver å legge til rette hvis det er noe spesielt som ligger bak, sier Husby.

Legge til rette

Som politiker følger man med, men ikke på detaljrapportering, sier Husby. Kommunen som helhet hadde en nedgang i sykefravær i fjor, fra 10,4 prosent for denne perioden i fjor til ni prosent i år. Husby er opptatt av at det han kaller nærværsprosenten er høyt.

- På hvilken måte engasjerer dere politikere dere når det gjelder sykefravær?

- Det er gjennom de kontaktpunktene vi har, spesielt innen arbeidsmiljøutvalget. På overordnet nivå hender det vi også har det oppe i kommunestyret. Jeg har vært med på tiltak før i kommunestyret der vi søker om prosjektmidler. Det kan handle om å legge tilrette gjennom prosjekter som kan lette arbeidsdagen. Så kan det være årsaker to de høye tallene som er utenfor vår kontroll.

Aldri for mye folk

- Er det for få ansatte i hjemmetjenesten?

- Jeg har ikke fått tilbakemeldinger på det. Men det er aldri for mye folk noe sted. Med mye sykefravær kan det virke veldig inn på folkene som er igjen.

- Hva vil du som politiker foreta deg i forhold til det høye sykefraværet i hjemmetjenesten?

- Når vi får en slik tilbakemelding vil vi se på det, og ta det opp i de fora dette hører hjemme i. Men jeg sier ikke at det er noe galt med tjenesten. Vi vil bidra så godt vi kan. Høy nærværsprosent er viktig for oss som arbeidsgiver, for de ansatte og for brukerne, for hele samfunnet.

Leder for hjemmetjenesten i Skaun, Bodil Wilmann. Foto: Marte Mona