Midtnorsk strikkefestival som arrangeres på Orkanger 18. – 20 august, er blitt del av et nordisk samarbeid. Det innebærer at de samarbeider med tilsvarende festivaler i Danmark og på Island. Samarbeidet har blant annet resultert i at de sammen har fått 200 000 kroner i støtte fra Nordisk kulturfond.

Strikk som kulturbærer

- Målet vårt er at strikking skal bli anerkjent som kulturbærer. Men vi fokuserer ikke bare på det gamle og tradisjonelle. Strikking er også innovasjon, sier Inger Lise Neeraas som driver butikken Made by you, og som er primus motor for Midtnorsk strikkefestival som ble arrangert første gang på Orkanger i 2016.

Ambisiøse

Fjorårets festival samlet rundt 750 strikkeinteresserte. Målet for årets festival er enda mer ambisiøst.

- Vi må ha flere hvis vi skal strekke oss mot festivalen på Fanø i Danmark som har 10 000 deltakere, smiler Neeraas som for ordens skyld føyer til at danskene også har drevet mye lengre enn festivalen på Orkanger.

Felles plattform

Uansett er det en fjær i hatten for arrangøren på Orkanger at de nå inngår i et nordisk samarbeid.

- Det er forskjeller på strikkekulturen i Norge og Island og Danmark, men det er også mange likheter, sier hun.

Samarbeidet innebærer at de nå får en felles plattform for markedsføring og kommunikasjon som går på tvers av landegrensene. Det innebærer også at festivalene får en langt større rekkevidde, og allerede nå registrerer Neeraas stor interesse for festivalen blant svenske strikkeinteresserte.

- I Sverige er det stor interesse for norsk strikk. De får blant annet ikke tak i samme garnet som vi har, forteller hun.

Drar til Fanø

Som et ledd i det nordiske samarbeidet arrangerer Midtnorsk strikkefestival i samarbeid med Orklareiser, tur til strikkefestivalen på Fanø i Danmark 13.- 15. september.

- Det var en stor suksess da vi arrangerte tur dit for to år siden, forteller hun.

Høyere status

Motto for årets festival er «Fra tradisjon til innovasjon». Det innebærer blant annet utstilling av kofter og gensere fra Midt-Norge, men også nye trender og vinklinger innen strikk.

Neeraas synes ellers det er merkelig at ingen som viser interesse for å stille ut Unn Søyland Dales rike strikkekolleksjoner.

- Det er et stort behov for å løfte statusen for strikking. Strikking er ikke bare noe kvinner driver med og har som hobby, sier hun.

Særnorsk

Inger Lise Neeraas påpeker ellers det særnorske med norsk strikketradisjon som er relatert til friskuser og friluftsmennesker.

- Strikking er en del av den norske folkesjela. Det ser vi blant annet når våre idrettshelter stiller i nye strikkedesign ved hvert VM og OL, sier hun.