Trafikkbildet ved og rundt sykehuset på Evjen på Orkanger er til tider uoversiktlig. Bedre blir det ikke av at få kjenner trafikkreglene godt nok, ambulanser under utrykning kommer inn og ut av området, samt at to parkeringsplasser «forstyrrer» trafikkmønsteret. Det er nestenulykker omtrent daglig her.

- Ja, det er et problemområde, fastslår Gaute Berg, faglig leder ved Orkdal trafikkskole.

Han forteller at hvis du kjører på en vei som ikke er forkjørsvei, har du vikeplikt for alle som kommer fra høyre og som kjører på en offentlig vei.

Tre avkjørsler

- Men hva er en offentlig vei?

- En tommelfingerregel er en vei som omfatter seks boenheter eller mer, svarer Berg.

Utfordringen her er når du kommer fra Orkanger eller Fannrem, kjørende på Orkdalsveien, og du skal inn mot sykehuset eller forbi sykehuset. Det er tre avkjørsler til høyre; én til parkeringsplassen, én til hovedinngangen og én til akuttmottaket på baksiden av sykehuset.

- Enkelt forklart har du aldri vikeplikt for dem som kommer fra parkeringsplass. Men du har vikeplikt fra dem som kommer fra hovedinngangen og akuttmottaket her, sier Berg.

Offentlig institusjon

Med andre ord: De to siste veiene er definert som offentlige veier (til tross for at det ikke er boliger der) fordi at et sykehus er en offentlig institusjon.

- Bruker dere dette «kaos-området» i trafikkopplæringa?

- Ja, litegrann. Vi oppfordrer da elevene om å være ekstra aktsomme fordi mange som har hatt førerkort lenge ikke kjenner reglene, svarer han.

Kjører du forbi sykehuset i motsatt retning, mot Orkdalsveien, har du vikeplikt for alle som kommer fra høyre, bortsett fra de på parkeringsplassen.

- Hva er rådet ditt til de som ferdes med bil rundt Orkdal sjukehus?

- Er du usikker på reglene, så ta det med ro, sier Berg.