Administrasjonen i Orkdal ønsker å slå sammen Rianmyra barnehage og Orkanger barnehage, som ligger et par steinkast unna hverandre på Orkanger. Dette blir mottatt på ulikt vis i det politiske miljøet. Noen mener det er en gladnyhet, mens andre hevder det er på kanten av loven.

Felles styrer

Ifølge rådmann Ingvill Kvernmo vil ikke sammenslåinga ha andre konsekvenser enn at de to barnehagene får felles styrer. Barnehagene og avdelingene vil bli opprettholdt slik de er i dag. Etter planen skal nåværende styrer for Rianmyra barnehage, Elisabeth Bakken, bli styrer også for Orkanger barnehage.

Bakgrunnen for at rådmannen ønsker dette, er at styrer ved Orkanger barnehage, Morten Stub, skal gå av med pensjon.

Rådmann Ingvill Kvernmo orienterte oppvekst- og omsorgsutvalget.

- Lovstridig

Sammenslåinga har imidlertid skapt reaksjoner. Utdanningsforbundet i Orkdal sendte tidligere i april et brev til politikerne, der det blant annet ble hevdet at sammenslåinga var lovstridig.

Rådmann Ingvill Kvernmo orienterte formannskapet om saken før påske, og onsdag ble rådmannens orientering gjentatt i oppvekst- og omsorgsutvalget.

I forkant av utvalgsmøtet hadde også Arbeiderpartiet sendt et brev med spørsmål rundt sammenslåinga.

Oppleves ulikt

Kvernmo forklarte hvorfor kommunen ønsker felles styrer på de to barnehagene. Hun forsvarte både prosessen og selve sammenslåinga, men ga uttrykk for at hun hadde forståelse for skepsisen.

- Endringa oppleves ulikt på de to barnehagene. Rianmyra kjenner lederen sin, mens Orkanger barnehage får ny leder. Men det ville de fått uansett, sa Kvernmo som imøtegikk argumentasjonen om at store enheter gir mindre foreldretilfredshet.

- I Orkdal er foreldretilfredsheten størst på de store barnehagene, med Evjen på topp, fulgt av Grøtte og Rianmyra. Også når det gjelder de ansattes tilfredshet, så er det Evjen som ligger øverst.

Omstilling

Rådmannen kom også inn på kommunesammenslåinga:

- I forbindelse med sammenslåinga vil vi alltid vurdere hva vi skal gjøre når ledere slutter. Skal vi utlyse eller reorganisere? Det blir en omstillingsprosess der ikke alle får beholde lederjobben sin. Vi kan ikke ha fire av alt, så folk vil bli tilbudt andre typer jobber. Omstilling og endring vil være en del av hverdagen vår, og det er ikke bare på grunn av kommunesammenslåinga, sa rådmannen.

Grethe Sand fremmet kritikken på vegne av Arbeiderpartiet.

Ikke god start

Arbeiderpartiets Grethe Sand sa seg tilfreds med at man har kommet i gang med reelle drøftinger.

- Starten på dette var ikke god i og med at det ble servert som en beslutning. Nå har man startet på scratch, og det er positivt, sa Sand som understreket hvor viktig det er at man holder seg til avtaleverket i forbindelse med omstillingsprosesser.

- Hvis ikke, blir det murring og unødig støy.

Delegering

Selv om Ap og Sand er tilfreds med at prosessen er inne i et bedre spor, er det fortsatt kritiske til selve sammenslåinga:

- Vi har et ønske om at de etablerte enhetene skal bestå, om det ikke er tungtveiende grunner for noe annet. Det finner jeg ikke her, sa Sand.

Hun stilte også spørsmål ved delegeringsreglementet, om hvorvidt rådmannen kan ta slike avgjørelser uten politisk involvering. Ingvill Kvernmo bekreftet at rådmannen hadde en slik myndighet.

Sand svarte med å si at Arbeiderpartiet vil drøfte om de skal ta opp delegeringsreglementet i kommunestyret. Ap vil også se nærmere på om sammenslåing av Rianmyra og Orkanger barnehager er i tråd med lovverket.

Både Janne Svorkås og Ivar K. Gangås ga sin støtte til rådmannen og sammenslåingsprosessen.

- Gladnyhet

De andre som tok ordet til saken ga imidlertid sin støtte til rådmannen. Ivar K. Gangås (KrF)mente dette var en sak for administrasjonen.

- Vi synes ikke dette er en politisk sak, sa Gangås, som fikk støtte fra Janne Svorkås (Pensjonistpartiet). Hun mente det var helt riktig å slå sammen de to barnehagene:

- Jeg er opptatt av tjenestetilbudet, og da snakker jeg både som politiker og tidligere barnehagemamma. Det er en gladnyhet at vi slår sammen to barnehager i samme skolekrets, for det er kjempeviktig at de som begynner på den samme skolen har det samme pedagogiske grunnlaget. Dette vil løfte tilbudet innen Orkanger krets, sa Svorkås.

Oppvekst- og omsorgsutvalgets leder, Oddbjørn Almli, var tydelig engasjert da han holdt sitt innlegg.

- Storm i vannglass

Utvalgsleder Oddbjørn Almli (Sp) var tydelig engasjert da han gikk ut mot Sand og Arbeiderpartiet. Han mente det var en mer dramatisk endring da boligene på Kongshaugen ble lagt ned og folket flyttet, og da hjemmetjenesten ble flyttet fra Orkanger.

- Da var det ingen spørsmål fra politikerne. Jeg synes dette blir litt storm i et vannglass. Det er snakk om å slå sammen to enheter som ligger 100 meter fra hverandre. Dette er ingen dramatisk endring sammenlignet med det vi gjorde på Kongshaugen og med hjemmetjenesten.