- Denne uka skal tomta ryddes. Det betyr at bjørketrærne hugges og tomta klargjøres for gravearbeidene som starter tirsdag 2. mai. Det er Orkdal kommune som tar seg av felling av trær og klargjøringen, sier Kvaale i Prosjekt Heimatt, som til tross for tre ukers forsinkelse lover at alt skal være klart til åpningen 9. september.

Deretter skal det støpes fundament og grunnmur, og etter planen starter selve reisingen av bygget 15. mai.

Fra fire til fem

- I løpet av en måned skal selve råbygget være på plass, og 15. juni vil folk kunne se konturene av hvordan Thams-paviljongen vil ta seg ut på platået, sier Kvaale, som har 40 dugnadsarbeidere i staben.

Ifølge Kvaale er arbeiderne svært ivrige på å komme i gang. I hele vinter har det vært jobbet fire dager i uka med restaurering og utskifting av komponenter på lageret på Bårdshaug.

- Nå går vi inn i en hektisk fase, og vi går derfor over til femdagers uke, smiler Kvaale.

Utskifting

Selv om paviljongen var i god stand, er det likevel behov for å skifte ut en del av materialene. Det er skåret til store mengder takspon som skal tjærebreddes før det kan has på taket. Det skiftes ut taksperrer og lages en ny mønsås, det vil si takbjelken som ligger oppunder mønet i et saltak. Treskjærer Olav Kvåle er i full gang med å skjære ut i alt åtte store drager, mens Torleiv Sivertsen sørger for de minste dragene som alle vil vises godt på bygningens fasade.

Prioriterer sikkerhet

Før påske var samtlige dugnadsarbeidere på kurs i helse, miljø og sikkerhet i regi av HMS-tjenesten.

- Elisabeth Lund ga oss en grundig innføring i hvordan vi skal unngå uhell. Så langt har det bare blitt noen blånegler og noen få sting, og vi vil gjerne fullføre prosjektet uten noen alvorlige skader, sier Kvaale.

9. september ligger fast som dato for åpning, og det er Orkdal kommune med ordfører Oddbjørn Bang i spissen som står for dette.

- Vi vet at det vil komme over 40 amerikanere til åpningen, inkludert de tidligere eierne. Tidsskjemaet er stramt, men med alle de gode kreftene vi har i ryggen skal alt være klart som planlagt, lover Olav Sigurd Kvaale på vegne av prosjektgruppen.