I ti år har det organiserte dagsentertilbudet for de aller svakest fungerende vært borte. Tirsdag var det klart for gjenåpning på Sampro med snorklipping, kaffe og kaker.

- Det er ikke vanskelig å forstå at dette tilbudet betyr mye for dem det gjelder, sier fagleder May Helen Fevåg i hjemmetjenesten i Orkdal kommune, når hun ser ut over forsamlingen i rommet.

På bordet i aktivitetsrommet er det kaker og kaffe på bordet, gjestene strømmer på og det er like før den offisielle åpningen av dagsentertilbudet skal foregå.

Enhetsleder Sissel Kristine Høydal sørger for både snor og sakser til de som får det ærefulle oppdraget med å klippe over og markere at et etterlengtet tilbud er tilbake.

Varierte oppgaver

Sampro er et kommunalt produksjons- og aktivitetssenter for mennesker med bistandsbehov, lokalisert på Fannrem. Her har 22 deltakere sitt daglige virke, og har tilbud om oppgaver i vevstua, jobbing med trevare og ved, service og kontroll av brannslokkingsapparater og merking av veistikker. Fem faste ansatte veileder og tilrettelegger tilbudet. I tillegg tar Sampro også på seg forskjellige oppdrag for næringslivet.

Lavterskeltilbud

Blant deltakerne er det også en liten gruppe som er for svakt fungerende til å delta i den ordinære produksjonen, men som har et stort behov for å fylle hverdagen med meningsfulle aktiviteter.

- Det kan være alt fra å male, perle, produsere smykker og strikke, til å spille yatzy eller høre på musikk, sier Fevåg, som legger til at for enkelte er det nok bare å være til stede for å observere.

Jobber med ved

- Jeg stortrives på Sampro, sier Tore Lysevoll, som var en av de fire som fikk æren av å klippe over snora.

Tore er en av de trofaste medarbeiderne på vedavdelingen, og hvor mange sekker han har vært med å fylle opp har han ingen anelse om, men det er mange.

Flyktninger bidrar

For å få til det organiserte tilbudet for de svakeste, hvor deltakerne kommer hver mandag, tirsdag og fredag mellom ni og halv to, har hjemmetjenesten foretatt en omorganisering slik at det i dag er dedikert en 40 prosent stilling knyttet til aktiviteten.

Sampro har også inngått avtale med voksenopplæringen for fremmedspråklige om å bidra med språktreningsplasser, noe som fungerer svært godt ifølge både Høydal i hjemmetjenesten og Sylvia Botslangen fra flyktningtjenesten, som hadde tatt seg en tur på åpningen.