- Fristen for å ta av piggdekk i vår del av landet er mandag etter 2. påskedag, noe de fleste nok har forholdt seg til, sier John Vegard Herfjord hos dekkforhandler Overaae på Grønøra.

Der har det vært travle dager i det siste, og i tillegg til sine fire faste ansatte har de tatt inn et par ekstra medarbeidere for å ta unna køen. Enkelte dager skiftes dekk på opp til 30 biler.

- Alle dekk rengjøres maskinelt, og vaskemaskina går omtrent uavbrutt i disse tider, sier John Vegard Herfjord.

Dekkhotell

Mange har etter hvert valgt å oppbevare sine bildekk hos sin bilforhandler eller hos dekkforhandlere. Mange av plasshensyn, men stadig flere lar profesjonelle gjøre jobben med å legge om av bekvemmelighetshensyn. Jobben gjøres raskt og greit, samtidig som forhandlerne tar en ekstra kvalitetssjekk på dekkenes tilstand.

- Vi sjekker selvsagt dekkene i forhold til godkjent mønsterdybde og kommer med våre anbefalinger, men i kan selvsagt ikke pålegge folk om å kjøpe nye, sier Herfjord.

Iver Brattset har gode tips til den som velger å gjøre jobben selv.

Sikkerhet

Han og kollega Iver Brattset mener de aller fleste er opptatt av sikkerhet, men mener det finnes enkelte som bare er opptatt av at dekket er svart og rundt.

- Jevnt over er nok folk mer opptatt av at vinterhjulene skal være i henhold til kravene, men tenker ikke så nøye over hva våt veibane og lav mønsterdybde medfører av risiko, sier Herfjord, som minner om at mønsterdybden er viktig for veigrepet også om sommeren – og ikke minst for bremselengden.

Jevgenijs Trescinskis og Aleksandr Trescinskis har travle dager for tiden.

Setter igjen bilen

Hos Overaae har de kunder fra hele orkdalsregionen, Hitra og Frøya og Fosenområdet.

- Vi har også en del trondheimskunder på lista. Folk som jobber i Orkdal og som setter igjen bilen hos oss om morgenen og henter den om ettermiddagen, sier Brattset.