Det fikk man se på søndagens kretsmesterskap i hurtigsjakk. Der fant vi nemlig fem år gamle Eivind Jiabao Ji fra Trondheim sammen med både ungdommer og godt voksne spillere, som deltok både i barneturneringen først på dagen og på voksenturneringen som varte fram til klokken 17.30 søndag.

- Dette er en turnering for alle som er interessert i sjakk, forklarer leder av Orkdal sjakklubb, Kjell Nesvold.

Så Magnus Carlsen på TV

Søndagens kretsmesterskap i hurtigsjakk var i utgangspunktet for Sør-Trøndelag, men her var også deltakere fra Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal. 13 år gamle Amund Pilstrand syns det var fint å kunne reise til Orkanger for å spille sjakk.

- Jeg synes sjakk er veldig spennende, og det er artig å få spilt mot andre, ikke bare mot datamaskinen, sier Pilstrand.

Han er fra Surnadal, spiller for Kristiansund sjakklubb og har spilt sjakk siden han var ni år gammel.

- Jeg ble interessert i sjakk da jeg så Magnus Carlsen spille i VM, forteller han.

Trener via skype

Han forteller om en sport som ikke gjør en fysisk sliten, men som likevel er krevende psykisk.

- Selv om det ikke ser slitsomt ut så blir man sliten. Og man er nødt til å trene. Vi trener på ulike oppgaver, og på å kjenne igjen mønstre i spillene, sier Pilstrand.

Han er med på sjakktrening en gang i uka via skype.

- Og så spiller jeg stort sett hver dag, på nettet, forteller han.

Første gang for sjakkorkene

På søndagens sjakkturnering kunne Orkdal sjakklubb telle 30 deltakere i hovedturneringen, fordelt på 20 voksne og ti juniorer. I barnesjakkturneringen deltok ni spillere.

- Vi spiller jo i klubben hver tirsdag, men så fant vi ut at det kunne være greit å arrangere et mesterskap, sier leder Kjell Nesvold.

Vinner av barnesjakkturneringen ble fjorten år gamle Atle Magnussen.

- Dette var første turneringen for sjakkorkene, som vi kaller barne- og ungdomssklubben, sie Nesvold.

Matts Erikson på 6.plass

I hovedturneringen var det fire spillere som kom på topp med like mange poeng, mens Terje Lund fra Levanger ble kåret til vinner med mest poeng på kvalitet. Beste spiller fra Sør-Trøndelag og dermed kretsmester ble Christian Laverton fra

Fire fikk like mange poeng - men den som fikk mest poeng på kvalitet var Terje Lund fra Levanger. Nummer to - og kretsmester - ble Christian Laverton fra Trondheim, mens Matts Eriksen gjorde det best fra Orkdal og ble nummer seks.

Amund Pilstrand er 13 år, spiller for Kristiansund sjakklubb og syns det var fint å komme til Orkanger på turnering. Foto: Lillemor Hestvik
Eivind Jiabao Ji er bare fem år gammel, men deltok likevel i turneringen sammen med de voksne. Foto: Lillemor Hestvik