9. september i år er det 150 år siden dalførets mest markante industriherre, Christian Thams, ble født. Det skal feires med et skikkelig Thams-jubileum, samtidig som man skal markere åpninga av Thams-paviljongen.

Kongelige gjester?

Dermed blir det ei lang festuke med en rekke arrangement.

For å kaste glans over begivenhetene, har man invitert en rekke prominente gjester. Blant disse finner vi representanter for den norske kongefamilien, kulturminister Linda Hofstad Helleland, den franske ambassadøren, den amerikanske ambassadøren og fyrst Albert II av Monaco.

Besøk av Belgias konge

Det at gjestelista kan komme til å bli forholdsvis celeber, avspeiler hvem Christian Thams var.

Thams var ikke stor bare i Orkdal og Meldal. Som industrigründer, forretningsmann, diplomat og arkitekt gjorde han seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt.

Thams nøt internasjonal respekt for sine trehus, og Thams-paviljongen var i sin tid Norges bidrag til verdensutstillinga. Han eksporterte ferdighus til Europa, Sør-Amerika, Afrika og Asia. Dette var hus eller elementer bygd ved Strandheim brug på Orkanger,

Thams frekventerte deler av Europas sosietet, og ble for eksempel utnevnt av Belgias kong Leopold til belgisk visekonsul. I 1901 kom kong Leopold – som for øvrig var en despot – på besøk til Bårdshaug herregård.

Fyrsten av Monaco var også en venn av Thams, og besøkte blant annet Thams på eiendommen i Songlia.

Festkomité

Det er satt ned en komité som skal jobbe med jubileet og åpninga av paviljongen. I denne komiteen sitter Torstein Grønningen, Gunnar Lysholm, Marit Mjøen, Oddbjørn Bang, Ola S. Kvåle, Arne Asphjell, Arne Fagerholt, Kai Roger Magnetun og Ingvill Kvernmo.

Næringshagen i orkdalsregionen er også involvert i arbeidet, i og med at de jobber for å bruke Thams-historien i ei reiselivssatsing.

Det er ordfører Oddbjørn Bang som er leder for komiteen.

Folkefest

Bang forteller at programmet ikke er fastlagt ennå, men at det vil skje i løpet av mai.

- Det skal være en folkefest på lørdag den 9. september i forbindelse med åpninga av paviljongen. Ingen ting er spikret ennå, men Trondheimsolistene skal være det bærende element i det som skjer denne lørdagen, forteller ordføreren som røper at det jobbes med å få til en historiekveld i kulturhuset og guidede turer i Thams' fotspor.

350 000 kroner

Festuka i Christian Thams' tegn vil imidlertid ikke være gratis. Onsdag behandlet formannskapet i Orkdal den økonomiske ramma for arrangementet, og rådmannen hadde foreslått å sette av til sammen 250 000 kroner. 150 000 kroner var øremerket åpninga av paviljongen, mens de øvrige 100 000 var satt av til kunstnerisk innhold i festuka.

Oddbjørn Bang tok til orde for å utvide ramma med 100 000 kroner, og at pengene ble tatt fra fondet for store kulturarrangement.

- Men vi skal ikke bruke mer enn vi må, sa Bang.

Enstemmig

Det ble fattet et enstemmig vedtak om å sette av 350 000 kroner, og det ble blant annet argumentert med at festuka og åpninga av paviljongen vil være god markedsføring av Orkdal.

Arbeiderpartiets Finn Hoff stemte også for bevilgninga, men gjorde det samtidig klart at han ikke var av Thams' største tilhengere. Han fikk følgende svar fra Torstein Larsen (Pensjonistpartiet):

- Uavhengig av om vi liker Thams eller ikke, må vi gjøre dette skikkelig. Med ei slik besøksliste kan vi ikke gjøre noe halvhjertet. Vi må gjøre det slik at vi får et arrangement vil kan være stolte av.