I desember ble Jenny Simonsen den yngste i Norge til å nå sort belte innenfor kampsporten taekwondo. Masteren som skulle eksaminere henne var litt skeptisk i forkant på grunn av hennes unge alder, men ble mektig imponert og hadde knapt sett maken noen gang. Jenny har holdt på med taekwondo i snart seks år, men for et halvt år siden bestemte hun seg for å prøve boksing også. Det tok ikke lang tid før hun begynte å imponere der også. Kort tid etter gikk hun til finalen under Golden Girls Championsship, men måtte se seg slått av ei irsk jente som var syv kilo tyngre. Nylig ble hun også landsmester i sin klasse.

Sjeldent talent

Boksetrener Frank Wahl sier at Jenny har et unikt talent også innen boksing.

- Jeg har vel kanskje sett lignende tidligere, men det er ikke mange ganger. Hun er på en måte alle treners drøm. Hun bruker ørene, hører etter og gir full gass. Talentet har hun nok fått en del på bakgrunn av at hun har holdt på så lenge med taekwondo. Hun har god balanse og fotarbeid samtidig som hun har gode slagferdigheter. Jeg synes det også er viktig å få med at søsteren Maria er et like stort talent. Hun er litt eldre, men hun også imponerer stort, sier Wahl.

Wahl er trener i den tradisjonsrike bokseklubben B30 i Trondheim som i år ble kåret til Norges beste jentebokseklubb.

Teknikken viktigst

Det Jenny deltar i går under kategorien diplomboksing. Her er det ikke snakk om påføre motstanderen skade, men utøverne blir målt på diverse tekniske utførelser. Det er kontakt i form av slag, men det er ikke harde slag og slår du får hardt, får du minuspoeng og kan bli diskvalifisert. Jenny er ikke spesielt stor av vekst og møter ofte motstandere som er mange kilo tyngre, men redd er hun aldri.

- Jeg er aldri nervøs før jeg går i ringen, men det er mye adrenalin og jeg blir ofte litt ivrig. Jeg er ganske rask og da kan det se ut som jeg slår hardt, så jeg må roe litt ned, forteller hun.

Leksene først

I tillegg til å delta på både taekwondo og boksing er 12-åringen også med på korps. Det gjør at ettermiddagene hennes på hverdager er fullpakket. Det er boksing mandag, onsdag og fredag. Taekwondo tirsdag og torsdag. Korps på onsdag. Det trives Jenny godt med.

- Boksing og Korps kolliderer jo, men da pleier jeg å velge hva jeg blir med på. Jeg synes det er kjempefint å ha noe å spennende å gjøre etter skole på hverdagene, men det er også godt å han en frikveld av og til, forteller Jenny.

Til tross for mye aktivitet på kveldstid kommer leksene alltid først. Foreldrene Inge-Ernald Simonsen og Buallee Utama forteller at det er viktig at leksene blir gjort.

- Hun er veldig strukturert og flink til å organisere dagene sine selv. Leksene blir alltid gjort når hun kommer hjem fra skolen, forteller foreldrene.

Detaljer

Jenny var også en meget god svømmer før hun ga seg for ett år siden. Selv er hun usikker på hvorfor hun tar idrettene såpass lett.

- Jeg vet i grunnen ikke. Jeg er ganske kjapp da. Så er jeg opptatt av at jeg skal gjøre ting riktig. I idretten jeg driver med handler det mye om teknikk og det må repeteres. Hvis jeg slurver på en ting, så vil jeg helst gjøre alt på nytt igjen, sier hun.

Selv om hun blir sett på som et stort talent så føler hun ikke på noe forventningspress.

- Jeg bryr meg i grunnen ikke så mye om hvilke forventninger folk har til meg. Jeg er med fordi jeg synes det er artig.

Stiller opp

Når hun trener tre ganger i Trondheim i uken og de fleste konkurranser hun er med på foregår utenfor Trøndelag er hun avhengig av foreldre som stiller opp. Også søsteren Maria (15) deltar på de samme idrettene som Jenny og i likhet med lillesøsteren har også hun svart belte i taekwondo.

- Vi synes det bare er artig å kjøre jentene. Jeg synes det er bedre at ungene er med på ting i stedet for å slenge ned på Amfi på kveldstid. Så lenge de liker det de holder på med, så skal vi så skal vi være med, sier pappaen.

Jenny setter stor pris på at foreldrene engasjerer seg.

- Det er veldig viktig for meg at både mamma og pappa engasjerer seg. Det hadde blitt litt drygt om jeg måtte sykle på trening hver gang. Det gjør nok at jeg kommer til å holde på lenger med idrettene, sier Jenny.

Vil utvikle seg

Jenny har vanskelig for å peke ut hva hun liker best av det hun deltar i. Hun liker i grunnen alt like godt og ønsker å utvikle seg videre. Selv om hun har nådd svart belte i taekwondo er det fortsatt utrolig mye å lære.

- I taekwondo er det mange graderinger på det svarte beltet og jeg har et mål om å etter hvert komme meg på 4. dan, sier hun.

Det stilles store krav til å ta svart belte, men det stilles enda større krav når du skal gradere deg videre på det svarte beltet i taekwondo. Graderingene på sort belte heter dan. Du må først ta 1. dan og så oppover. For å nå 4. dan må du være fylt 25 år, ha tatt en rekke trenerkurs, dommerkurs, være instruktør, drive en egen tae kwon do-klubb og en hel del annet.

Det står i hvert fall ikke på ambisjonene til den talentfulle jenta på bare 12 år.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255