Politiets reaksjon etter festen i Skaun samfunnshus 1. mai, har avfødt kraftige reaksjoner i etterkant. Politiet reagerte på at ungdommer ned i 14-15- årsalderen slapp inn på festen overstadig beruset, samt at flere opplyste at de hadde fått medsendt alkohol hjemmefra. Debatten fikk virkelig liv da styreleder i samfunnshuset, Torunn Jacobsen, gikk ut og forsvarte det at så unge ungdommer fikk medsendt alkohol fra mor og far. Hun begrunnet dette med at man på denne måten hadde bedre kontroll på hva ungdommene helte i seg. I tillegg forvsarte hun at det ble arrangert slike fester med så unge deltakere fordi alternativet ifølge henne er så mye dårligere.

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen, ST

forrige uke ble saken tema hos skaunpolitikerne i et møte i helse-, oppvekst- og kulturutvalget. Der rettet ordfører Jon P. Husby kritikk mot politiet, som han mente måtte gjøre en større innsats for å få slutt på en kultur hvor det aksepteres at ungdom under 18 år kan opptre overstadig beruset på et offentlig sted, og i en del tilfeller med foreldrenes velsignelse ved at de får medsendt alkohol hjemmefra. Lensmann Tor Kristian Haugan tilbakeviser kritikken, og viser til at politiet krever godkjenning for å kunne arrangere slike fester, samt at politiet reagerer når de ser mindreårige nyte alkohol offentlig. Han viser imidlertid at politiet ikke var forberedt på å følge opp denne festen, da arrangøren ikke hadde søkt politiet om tillatelse. Dermed hadde politiet kun to betjenter til stede på festen.

Å arrangere fester hvor «aldersgrensa» for å drikke seg full er konfirmasjonsalder, såkalte «bonfester» på bygda, er tuftet på en kultur som strekker seg mange år tilbake. Denne kulturen har imidlertid opphørt de fleste steder, da tradisjonen med bygdefester i nesten hver ei grend har forsvunnet. Årsaken er at arrangørene kom til et punkt hvor det ble for stor økonomisk risiko å arrangere slike fester. Før reiste også byungdommen på bygdefester. Nå når disse festene er historie, er det ikke lenger vanlig at byungdom starter å drikke når de er konfirmerte. Det viser at en slik kultur kan endres.

I Skaun blir kulturen imidlertid holdt i live. Men ut fra de ulike reaksjonene som nå har kommet, hvorfor ikke ta en bred diskusjon om hvorvidt en kultur med lav debutalder i forhold til alkohol ønskes opprettholdt? Hvis man ikke ønsker det, noe mye kan tyde på, så er det bare å stramme inn «tilbudet». Og den jobben må eventuelt politiet gjøre sammen med arrangørene. Fjernes arenaene hvor 15-16-åringene kan «bade» i alkohol, så forsvinner denne kulturen på sikt, uten at man vil oppleve at nykonfirmantene sitter på melkeramper rundt omkring og drikker seg dritings.