DDE-vokalist og trønderrockprofil Bjarne Brøndbo har i flere år vært dommer og sannhetsvitne for hva som er riktig politisk kurs for dette landet. I flere år har han vært en sann og synlig sosialdemokrat med hjerte i Arbeiderpartiet. Derfor ble det store oppslag i riksmedia da trønderrockeren langt på vei var utro mot Arbeiderpartiet. I 2013 stilte han nemlig opp på Høyres kandidatmøte og sto fram som Høyre-venn. Han ville imidlertid ikke innrømme noe utroskap, men var tydelig på at han likte både Ap og Høyre - men mest Ap. Ekteskapet med Ap var ikke havarert, det hadde bare slått noen små sprekker.

Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen, ST

ble det imidlertid klart at sprekkene var blittt for store til at ekteskapet kunne reddes. Med store bokstaver i VG og alle andre store og små mediehus ble det slått opp at Brøndbo hadde forlatt Ap og gått over til Høyre.

Hvilket politisk flagg Bjarne Brøndbo velger å heise, skal være ene og alene hans egen sak. Det som imidlertid er interessant, er at trønderrockeren, med en gang han åpner kjeften, setter mer politisk dagsorden enn knapt noen politikere i dette landet. La gå at Erna, Jens og Siv blir hørt når de mener noe høyt og at enkelte fylkespolitikere får litt oppmerksomhet når de mener noe konkret om noe som faktisk angår folk. Men Brøndbo gruser i alle fall lokalpolitikerne når det kommer til det å målbære hørbar politisk substans overfor mannen og kvinnen i gata. Riktig nok har Brøndbo nå også klart å vekke en god del lokalpolitikere til å mene noe. Men meningene går ikke på hva lokalpolitikerne selv ønsker å gjøre for sine lokalsamfunn, men om hva de mener om Brøndbos partnerbytte. I helga har det løpt en aktiv debatt på sosiale medier blant sentrale lokalpolitikere i Meldal om Brøndbos endrede verdisyn og partnerbytte. Men desverre er det bare politikernes «venner» som har fått det med seg.

Poenget er at det er på tide at også politikerne, og da ikke minst lokalpolitikerne, gjør som Bjarne Brøndbo og sier noe høyt i det offentlige rom om hva de vil gjøre for de menneskene de er ombudspersoner for. Lokale politikere i ST's nedslagsfelt er blitt så å si helt tause på leserplass de siste årene. Det er flott at ordførere, utvalgsledere og andre politikere mener noe forsiktig på sosiale medier, men der når de ikke ut til alle. De neste årene skal nye Orkland bygges stein på stein. For å få med så mange steinbærere som mulig, gjør som trønderrockeren og si noe høyt i det offentlige rom, både om kontroversielle og ufarlige tema. Da blir det engasjement, noe Brøndbo har vist.