Styret i Aqua Gen, som sitter i Tyskland, har godkjent utvidelse av anlegget i Hemne. Det bekrefter John Arve Stallvik, leder for landanlegget, overfor ST.

Saken har vært til behandling på politiske nivå i Hemne, og både driftsutvalget og formannskapet har enstemmig godkjent reguleringsplanen. Kommunestyret har, som siste instans, saken først på sakskartet i møte 30. mai.

— Jeg kan ikke snakke på vegne av hele kommunestyret, men jeg tror det skal mye til at det skal bli et annet vedtak der enn i driftsutvalget og formannskapet. Kommunestyret ønsker en positiv utvikling for næringslivet i Hemne. Nå er det også en viktig tilleggsopplysning at styret i Aqua Gen har sagt ja, sier ordfører Odd Jarle Svanem.

Pluss 50 prosent

— Et ja i styret vil være et viktig innspill til kommunestyret før deres behandling, sa Stallvik i ST 4. mai.

Aqua Gen eier og forvalter verdens mest foredlede avlsmateriale for laks og regnbueørret. I Hemne produseres kun laks.

Utvidelsen omfatter utfylling av ca. 115 000 kubikkmeter sprengmasse i Hemnfjorden. Arealet vil omfatte 28 000 kvadratmeter sjø. Det er totalt 150 000 kubikkmeter masse, hvorav 30 000 kubikkmeter er ferdig utfylt. Dette betyr en betydelig utvidelse, og tilsvarer en utvidelse av eksisterende areal med rundt 50 prosent.

Mindre vannuttak

Tiltaket vil gi økt smoltproduksjon på anlegget. Derfor må det mer landareal til. Utvidelsen legger til rette for flytting av stamfisk fra merder i Hemnfjorden og over til kar på land.

Utvidelsen betyr også redusert behov for uttak av ferskvann fra Søa og Haugaelva da selskapet vil gå over til rensing av filtrering av produksjonsvann.

Det nye arealet vil omfatte kaianlegg og tre industribygg. Kaianlegget vil ha åtte til ti anløp per år med brønnbåt.

Betydelig transport

Det blir også betydelig transport av masser, tilsvarende ca. 100 kjøretøy daglig på hverdager over en periode på et halvt år eller mer. Denne transporten vil ikke medføre behov for oppgradering av Industriveien, som går mellom Falksenteret og Lian Trevarefabrikk, går det fram av sakspapirene.

Utfylling kan ikke skje før etter 1. oktober på grunn av at gyteperioden for torsk varer fram til da.

Ingen overordna myndigheter har kommet med innsigelser til planene.

Ca. 100 ansatte

Aqua Gen eies av tyske EW Group GmbH, og produserer rogn av laks og regnbueørret. Hovedkontoret ligger i Trondheim, mens produksjonsavdelingene ligger på Kyrksæterøra, Tingvoll og Steigen. Selskapet har også ei avdeling i Chile.

Det er ca. 100 ansatte i konsernet. Vel 50 av disse jobber på anlegget i Hemne.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Dette er levebrødet til Aqua Gen. Foto: John M. Myrhaug