Hun representerer en ny generasjon, ung og entusiastisk og kunnskapsrik. Vi imøteser fortsettelsen med spenning. Nå føler jeg i midler tid en viss uro, i det vi i Orkdal tidligere også har hatt en rådmann med etternavn Kvernmo. Han uttrykte, som rådmann, en bekymring for blant annet framtida til Orkdal Sjukehus, et sykehus som han mente det var for lett å herse med. Fødeavdelinga var han i midler tid ikke så bekymret for, da «storkaran i Trondheim aldri ville greie å legge ned den.»

Da Orkdal Sykehus feirer sitt 100-årsjubileum ble dette feiret av styret og Nils Kvernmo blant annet med nedleggelse av sengepost A2. Noen år senere ble fødeavdelinga lagt ned, og det uten hjelp av «eksterne Storkara». For å kunne gjennomføre en slik nedleggelse ble det stilt krav om en følgetjeneste for fødende, i tilfelle hvor det var en viss sjanse for at en ikke rakk frem til Trondheim før fødselen fant sted. Det var ett unntak, fødende hjemmehørende i Orkdal kommune fikk greie seg sjøl. Dette var imidlertid i strid med helsepersonelloven. En klage fra ledende jordmor ble utrolig nok skriftlig avslått av jordmora sjøl (falsk underskrift). Det hele ble en pinlig retrett.

Nå er det vel Orkdal sykehus' medisinske sengeposter Nils Kvernmo mener det er stas å legge ned. For knappe to år sida var planen at medisinske pasienter som sognet til Orkdal skulle kjøres direkte til Trondheim. Forsøket var tydeligvis en tidlig versjon av NRKs «Hva feiler det deg». Ambulansesjåfører skulle ut fra antagelser om pasientens diagnose gitt av rekvirerende lege, kjøre pasienten til riktig avdeling på St. Olav for behandling, uten å gå om en mottagelse. Hvordan en skulle løse problemet med pasienter med flere diagnoser ble vel aldri avklart. Jeg kunne gi eksempler på mange flere tilfeller hvor «hersing med pasienten» var dekkende for det som skjedde. Ikke minst den hårreisende behandlingen overlege Terje Engan ble utsatt for ved den premierte desentraliserte kreftpoliklinikken.

En eventuell nedlegging av medisinsk sengeposter vil stride mot flere føringer som Helsedirektoratet har gitt. Om kvalitet: Et sykehus skal aldri ha i bruk mere enn 85% av sengekapasiteten. Erfaringer viser at en høyere dekning medfører høyere risiko for uhell. Samhandlingsreformen LEON: En pasient skal behandles på laveste effektive behandlingsnivå. 65 % av pasientene som legges inn akutt på sykehus har en indremedisinsk tilstand, også ofte flere diagnoser. Kortere reiser og hyppigere kontakt med pårørende er forhold som kan bidra til et bedre pasientforløp. En flytting av pasienttilbudet ved Orkdal sjukehus medfører behov for økt transport, og gir økte kostnader til et sykehus med høyere døgnpris. Dessuten får en flere avvik i den samarbeidsavtalen St. Olav sykehus har med brukerkommunene. Og sist, men ikke minst, sykehuset vil ikke lenger bli godkjent for å gi kandidatene en fullverdig praksis, noe som medfører at kandidatene for svinner.

Spør du en sykepleier ved Orkdal sykehus om den kommunale holdningen til kvinnelige arbeidsplasser, får du til svar at det virker som kvinnelige arbeidsplasser er uinteressante. Industriarbeidsplasser er mer verdt. Slik kan vi vel ikke ha det? Ligger det nå an til en familiefeide i Orkdal? Greier rådmann Ingvill Kvernmo neste år å skape flere nye arbeidsplasser enn det hennes (inhabile?) far greier å fjerne? Vi heier på Ingvill.

Knut Bonvik