Lørdag 9. september blir det storslått åpning for Thamspaviljongen i Orkdal for både prominente gjester og hele folket.

- Vi legger opp til ei hel festuke til ende med mye program. Vi håper også at andre aktører vil supplere med sine arrangement, sier kulturleder Arne Fagerholt.

- I Orkdal er vi kjent for å feire. Dette med Thamspaviljongen er det absolutt grunn til å feire, sier Marit Mjøen som sitter i komiteen for åpninga av paviljongen.

Kommer fra USA

Det er en engasjert komité som står i spissen for åpninga av Thamspaviljongen som i disse dager er i ferd med å reise seg på Bårdshaug-platået. Det er nesten slik at både næringsliv og kulturaktører gnir seg i hendene etter å ta paviljongen i bruk.

På selve åpningsdagen blir det åpningsseremoni med Trondheimsolistene på en oppbygd utescene og påfølgende offisiell åpning. For anledningen er også tidligere eier i USA, familien Winner, til stede sammen med et tjuetalls venner. Sons of Norway kommer også med en delegasjon på rundt 40 amerikanere. Selvsagt håper komiteen at orkdalinger og også folk i nabokommunene kommer for å delta på festen.

- Dette er folkefest, og det blir kake på alle sammen, sier Karin Røttereng i komiteen.

Stor interesse

På åpningsdagen arrangerer sentrumsforeninga på Orkanger Barnas dag, mens Orkdal janitsjar og Orkdal skolekorps fører an i toget fra sentrum til Bårdshaug.

Komiteen har ellers oppfordret til tidsriktig antrekk for virkelig slå an tonen rundt denne historiske begivenheten.

- Dette er 150-årsdagen for Christian Thams sin fødselsdag, sier ordfører Oddbjørn Bang som mener at Thamspaviljongen ikke bare er et minnesmerke over Thamshistoria, men også et monument over industriarbeideren og treskjærertradisjonen i Orkdal.

Ikke minst har bygget hatt en svært interessant reise siden det forlot Orkdal i 1893 for så å vende hjem igjen i 2015.

- Nå handler det om å utnytte dette for det det er verdt, sier Berit Arntsen i Næringshagen i Orkdalsregionen. .

Hun merker allerede stor interesse i næringslivet for å ta paviljongen i bruk.

Først til mølla

Etter åpninga lørdag 9. september blir det fest ei hel uke til ende med Rasmus og Verdens Beste Band på utescenen på søndag. Mandag er det pause i festen i anledning valget. Tirsdag kommer Øystein Sunde med forestillinga «Meget i sløyd» på Orkdal kulturscene.

- Det skulle passe godt med tanke på arbeidet som er gjort med gjenreisinga av paviljongen, sier Bang.

Onsdag 13. september blir det kammerkonsert i paviljongen med deler av Trondheimsolistene. Det er den første konserten i paviljongen etter at den er kommet på norsk jord.

- Det blir en eksklusiv konsert ettersom det er bare 60 sitteplasser inne i paviljongen. Her er det først til mølla som teller, sier kultursjef Kai Roger Magnetun.

Torsdag 14. september inviterer Orkdal hagelag til blomstershow med Nils Normann Iversen, og fredag blir det lokal folkemusikk i paviljongen i regi av Orkdal Næringsforening som ønsker å innlede en tradisjon med Thamskonserter.

Allsidig bruk

Gjennom hele festuka blir det guiding av skoleklasser i paviljongen med Gunnar H. Lysholm som guide.

- Ellers blir det fritt fram å leie paviljongen til bryllup, konfirmasjoner og andre seremonier, sier ordfører Bang som håper på en mangfoldig og allsidig bruk av paviljongen, og at både frivillige lag og næringsliv tar den i bruk.

Kommunen har lagt to millioner kommunale kroner i potten for å få Thamspaviljongen hjem igjen til Orkdal. Nå er det Venneforeninga som tar over styre og stell for å sørge for at paviljongen kommer til heder og verdighet.