I forbindelse med budsjettbehandlinga i fjor, ba politikerne i Orkdal rådmannen om å utarbeide en tiltaksplan for å rekruttere og beholde sykepleiere i kommunehelsetjenesten.

Ingen var kvalifisert

Orkdal har, i likhet med svært mange andre kommuner, tapt kampen mot sykehusene når det gjelder å rekruttere sykepleiere. Dette er ei utvikling som er blitt mer og mer tydelig de siste årene.

I 2011 var det ved til sammen to anledninger 15 søkere til sykepleierstillinger i kommunen. 14 av disse var kvalifisert for jobben.

I 2015 var det til sammen sju søkere (fordelt på tre utlysninger) til sykepleierjobber i kommunen. Ingen av søkerne hadde de nødvendige kvalifikasjonene.

Det er flere årsaker til at det er blitt stadig vanskeligere å skaffe kompetente sykepleiere. Én viktig årsak, er reformen som innebærer at pasientene skrives raskere ut fra sykehus.

Anders Jystad og Sissel Høydal er enhetsledere ved henholdsvis hjemmetjenesten og helsetunet, og begge ønsker bedre tilgang på kvalifiserte sykepleiere.

Problematisk innleie

Kommunalsjef Kristin Gjersvoll Wangen orienterte sist onsdag formannskapet om dagens situasjon, og hva man vurderer av tiltak for å få en bedre sykepleierdekning.

- Det har vært spesielt krevende å få sykepleie på natt, og vi har måttet leie inn fra vikarbyråer, fortalte Wangen.

Overfor ST utdyper hun dette:

- I første kvartal brukte Orkdal helsetun 413 000 kroner på innleie av sykepleiere. Men det er ikke prisen som er den største utfordringa. Vi ser nemlig at dette går utover kvaliteten. Man får aldri den samme kvaliteten fra sykepleiere som ikke er kjent, sammenlignet med permanent arbeidskraft som kjenner institusjonen og beboerne. Vi har også hatt utfordringer med innleide sykepleiere som ikke snakker godt nok norsk, og vi har av den grunn måttet avslutte flere avtaler, sier Wangen.

Ønsker flere

Hun sier at situasjonen i Orkdal er blitt litt bedre, men at kommunen fortsatt ligger under det som er landsgjennomsnittet når det gjelder sykepleierdekning.

Per i dag er alle stillingene ved Orkdal helsetun besatt, mens det i løpet av kort tid vil bli utlyst flere sykepleierstillinger i hjemmetjenesten.

- Men selv om vi ikke har ledige stillinger på helsetunet, ønsker vi å øke andelen sykepleiere. Vi ser nemlig at både de som bor på helsetunet og de som bor hjemme, er mye sykere enn for bare noen år siden.

Bedre vilkår

Da Wangen orienterte om sykepleiersituasjonen i formannskapet, kom hun inn på ulike tiltak som nå vurderes.

Her er noe av det som kan bli aktuelt for Orkdal kommune:

  • Signeringsbonus, for eksempel 20 000 kroner ved oppstart og 20 000 kroner etter to år, med avtale om binding.

  • Verving

  • Bedre tillegg på ubekvem arbeidstid (kveld, natt og helg)

  • Ansiennitetstillegg

  • Kronetillegg for helg

- Dette koker ned til at man føler man blir ekstra belønnet, sa ordfører Oddbjørn Bang. Han fikk følge av Torstein Larsen, som mente kommunen må strekke seg langt. Han viste til Anders Aune, som i sin tid kom inn på Stortinget på saken om fratrekk i studielånet for folk som jobbet i Finnmark.

- Kan det være noe for oss, undret Larsen.

Håper på deltidsstudium

Et annet tiltak som det jobbes med, er videreutdanning for hjelpepleiere og helsefagarbeidere.

- Vi har veldig mange flinke hjelpepleiere og helsefagarbeidere. Vi må bli flinkere til å utnytte den kompetansen som vi allerede har, og det jobbes for å få et deltidsstudium i sykepleie til Orkdal. Men vi må få på plass en avtale med NTNU. Vi har fortsatt dialog med dem, og håper å få en avtale om ikke så lenge. Dette tror vi kan g oss et stort løft, for det er veldig stor interesse blant helsefagarbeidere og hjelpepleiere for å videreutdanne seg, sier Wangen.

Behandles i juni

De ulike tiltakene for å rekruttere flere sykepleiere vil bli behandlet i oppvekst- og omsorgsutvalget 14. juni. Deretter vil det bli fattet vedtak i det påfølgende administrasjonsutvalgsmøtet.