Igjen får vi høre om omsorgssvikt og avvik ved Orkdal helsetun. I sin rapport avdekker fylkeslegen nye kritikkverdige forhold ved helsetunet, og pårørende går til det alvorlige skritt å ta seg fri fra jobben for å ivareta omsorgen for sin gamle mor på egen hånd.

Dette er trist for alle. Det er trist for dem opplever å ikke få god nok omsorg. Det er trist for pårørende. Men det er også trist for de ansatte, som vi velger å tro, inntil det motsatte er bevist, gjør så godt de kan for å gi beboerne best mulig omsorg.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST

sier også at de triste. Noen sier attpåtil at de følte seg trygge på at alt fungerte godt ved helsetunet, og at de nå føler seg lurt.

Det er fristende å spørre lurt av hvem? For også her, inntil det motsatte er bevist, så tror vi ikke at noen ved Orkdal helsetun, verken ledelse eller ansatte, går inn for å lure noen. Det er bare noe med systemet, prioriteringer innen eldreomsorgen gjennom flere tiår, lønn og aksept av omsorgsarbeid, som det er noe rav ruskende galt med i samfunnet vårt.

Orkdal helsetun er ikke alene i klassen når det gjelder å avdekke mangelfull omsorg. Ser vi landet under ett, er det mange pårørende som er skuffet over omsorgen deres nærmeste blir tildelt. Men i dette tilfelle er det Orkdal helsetun som nok må løfte hver eneste stein for å komme til bunns i problemet. Noe de også ser ut til å være i gang med.

Årsaken til problemene er sammensatte. Det kan handle om holdninger og kompetanse blant ansatte som kan bearbeides gjennom bevisstgjøring, medarbeidersamtaler, kompetanseheving, verdsetting av hverandre og et bedre arbeidsmiljø. Dette arbeidet sies å være i gang.

Når det gjelder prioritering, kompetanseheving og økonomisk løft av pleie- og omsorgsarbeid, har politikerne, et stort ansvar. For å gi yrket et løft når det gjelder faglig kompetanse og anerkjennelse, må politikerne på banen. Det må bli ettertraktet å være helsepolitiker 365 dager i året; ikke bare de dagene valgkampen pågår. Først når de tunge politiske verva plasseres innenfor omsorg og helse, og ikke i næring, infrastruktur og vegutbygging, vil også helsepolitikken få et løft. Da vil også de som arbeider innen helse og omsorg få de budsjettene de trenger, og de eldre bedre pleie.