- Man må kunne berge seg selv.

Trondheimsfjorden ligger speilblank og døsig utenfor småbåthavna i Børsa denne solvarme juniettermiddagen. På gressbakken ligger fire-fem kajakker klare til å sjøsettes, mens eierne er travelt opptatt med å dra på seg vanntette overtrekksdrakter, sokker og sprutdeksler.

Kan havne i sjøen

Mannen som er i ferd med å forklare hvordan man skal kunne beherske både egenredning og kameratredning på sjøen, er leder for Skaun kajakklubb, Asbjørn Solberg.

- Hvis kameraten din kantrer, skal han eller hun kravle seg ut og legge seg på siden av kajakken din. Så må du være i stand til å trekke kajakken over ditt eget dekk, snu den og tømme den for vann. Så kan kameraten kravle seg oppi ved hjelp av de to kajakkene.

Kajakkfiske

Det er tirsdag og fast turdag for kajakklubben. Etter hvert samler det seg en gruppe på syv-åtte padlere som er klare for dagens tur til Ølsholmskjæret. Litt i utkanten av gruppen står Jan Roar Haugland, han er ny i klubben, opprinnelig fra Kristiansund og håper kajakken skal gi ham både en ny hobby og enda flere venner i Skaun.

- Tanken er å fiske fra kajakken. Men dette er relativt nytt for meg, sier Haugland.

Natur og fellesskap

Asbjørn Solberg kan nærmest garantere at Haugland vil få både fisk og venner i kajakklubben. Selv har han holdt på med padling i 15 år.

- Hva som er greia? Det er nærheten til naturen, og et veldig godt fellesskap. Man møter andre folk enn de man ellers omgås. Og man blir sterk, ikke bare i armene. Padler man riktig skal man bli sliten i hele kroppen. Hele kjernemuskulaturen skal brukes, der man starter kraften helt nede fra beina og overfører den gjennom kroppen og ut i armene. Men altså, det viktigste med det vi gjør her, er fellesskapet. Og med faste padledager er det lettere å komme over dørstokkmila, sier Solberg.

Marsjfart på fire knop

Rett som det er drar klubben også på helgeturer. Solberg ramser opp turer både i ferskvann og ut i havet.

- Vi har vært i Klæbu, i Trongfossen og i Ånøya. Vi tenker oss også en tur til byen en dag. Og i helgen drar vi til Skarsøya i Aure, der vi overnatter på hytta mi, sier Solberg.

Med en marsjfart på rundt fire knop er det ikke så veldig lange turer klubben drar på. En vanlig «tirsdagstur» er gjerne på mellom 12 og 14 kilometer, mens en helgetur kan komme opp i 20 kilometer.

- Det er vær og føre som bestemmer, sier Solberg.

Bitt av basillen

I dag har kajakklubben 25 medlemmer, med plass til flere ifølge lederen. Klubben har også to kajakker som kan lånes ut til nye som har lyst til å prøve om dette er noe for dem. Og det er fort gjort å bli hekta, skal vi tro noen av dem som gjør seg klar til å gå i båten denne tirsdagen.

- Man blir bitt av basillen, sier Tor Borthen, som padler to til tre ganger i uka.

- Jeg bor her i Børsa for å være nær båthavna, for å kunne padle, sier han.