Begge deler kan du gjøre ved en stand til «Prosjekt heimatt» ved ST-bygget i forbindelse med Orkangerdagene som har pågått i ei uke.

- Jeg tror det kan bli artig å se igjen bilen for mange, sier Arne Asphjell (71), veteranbilens eier og pressekontakt i paviljongprosjektet.

Ferdig til 70-årsdag

Kort fortalt: B-Ford-en fra 1932 ble kjøpt av Anton Bach fra Orkanger. I 1968 kjøpte Arne Asphjell bilen fra Gaden & Larsen, etter at Bach hadde byttet den inn i en nyere Ford-modell.

Asphjell og kona Sigrun hadde på seg forlovelsesringene i veteranbilen i juni 1970. Kjøretøyet ble brukt noen år, før det havnet i en garasje i Solsjøbygda.

Først til 70-årsdagen til Asphjell på sommeren i fjor, ble bilen restaurert og satt på veien igjen. Og i dag kan du se den i Orkanger sentrum.

Dugnadsvirksomhet

- Kanskje kan noen få en kjøretur også hvis de kjøper en andel i Thamspaviljongne, reklamerer Asphjell.

Som kjent er stavkirkekopien under oppsetting på Bårdshaug-platået. Jobben startet 2. mai i år, og skal være ferdig i høst. Et titalls menn er med på dugnad for tida.

Orkdal kommune har gitt to millioner kroner til prosjektet. «Prosjekt heimatt» har selv samlet inn 2,2 millioner, blant annet ved salg av 400 eierandeler i paviljongen.

Trenger hjelp

- Vi ønsker at flest mulig blir medeiere ved å kjøpe en andel til tusen kroner. Dette kan gjøres på vår stand i dag, sier Asphjell, som bruker veteranbilen som et lokkemiddel for andelskjøp.

Bygget får gjengen satt opp for drøyt fire millioner kroner. Det er i boks. Men i tillegg kreves det brannvarsling, belysning og inventar (hovedsakelig stoler).

- Jeg håper vi får litt hjelp av bygdas befolkning til dette, sier Asphjell.

Her er Arne Asphjell og kona Sigrun på kjøretur med veteranbilen, osm blir å se i Orkanger sentrum på lørdag under Orkangerdagene. Foto: Privat