Skaun

Det sier Karsten Hansen, som sammen med kona Ann Eirin hadde inntatt en benk på markedet på Venn på siste dag av Kristin på Husaby søndag.

— Nesten helt fra Bodø, altså?

— Ja, dattera vår på Viggja, hun heter forresten Anne Karin Støren, deltok på konserten lørdag. Vi rakk fram akkurat, forteller Karsten.

Og da måtte de selvsagt også ta turen til markedet søndag.

— Det er kjempefint her, vi var her også under Prøysen-jubileet i 2014, det året Alf Prøysen ville ha fylt 100 år, sier Ann Eirin.

Gradert etter varmen

Men foruten ekteparet Hansen, var det stort sett lokalt på Venn, med en klar overvekt av folk med tilhørighet til stedet blant de ca. 20 som hadde booket seg inn i bodene.

— Er det varmt?

— Ja, det er 21 grader nå.

Atle Næbb selger termometer, og både ser og føler at svaret er riktig. Dette er, sammen med diverse andre pyntegjenstander, heimlaga fra A til Å.

— Går salget bra?

— I går var det veldig bra, men litt mer rolig i dag. Det er tidlig på dagen, men det tar seg nok opp.

— Selger du flere termometer jo varmere det er i været?

— Du tenker at det er mer salgsfremmende at termometeret viser høy temperatur? He-he, jeg har ikke tenkt en slik tanke, men jeg tror ikke det er noen sammenheng, gitt!

Samme ulla

Dette var selvsagt bare et tullespørsmål. Men vi vandrer videre og stiller i stedet et ullespørsmål. Det går til Ellen Kristin Syrstad, som etter alle kunstens regler forsøker å selge saueskinn til Gerd Lund.

— Her skal du se, sier Ellen, og legger ut om de ulike artenes fortreffelighet, bruksområder og dyras geografiske opphav.

— Visste du at gammelnorsk spælsau har både bunn- og dekkhår? Og at det derfor er godt egnet til tøving?

— Nei...

Ellen har tilhold i boden vegg i vegg med Gunn Elin Follan – det er på en måte samme ulla, og selv om de ikke vil kalle seg konkurrenter, kan de fortelle om godt salg.

Populært med hesteskyss

— Det kan jeg også, kvitrer Inger Astri W. Andreassen fra Hovin.

Vi kan så vidt skimte henne inne i en bod som bugner av strikkevarer i alskens farger og fasonger.

Anne Dahlshaug fra Viggja sørger for at kollektivtrafikken får en skikkelig oppsving på Venn under markedet. Hun skysser nemlig store og små rundt på hest og vogn.

— Dette er et populært tiltak. Lørdag kjørte jeg 250 barn rundt på området, forteller hun, og vi ser at det er tendenser til kø også relativt tidlig på søndagen.

Kassettkurs

Vi tar en titt innom nabogården til Randi Venn, som har bruktmarked sammen med tre to søstre og ei svigerinne. Der overhører vi et lynkurs i innføring i noe som i dag regnes som eldgammel teknologi.

— Trykker du her, så spretter det ut ei luke. I den luka putter du noe som heter en kassett. Så lukker du luka og trykker «play», og da hører du musikk.

— (Kremt).... dere er på handel?

Det er Camilla Romfo og sønnen Ivar Romfo Fiske som akkurat nå ser seg rundt. Og tenåringssønnen følger nøye med når mamma instruerer om det som for mange av oss var fast inventar på nattbordet – faktisk for ikke sååå mange år siden.

— Vi får se hva vi finner, sier Camilla, mens andre besøkende gjør store øyne når de får se et gult vaffeljern.

— Sånn hadde vi hjemme, sier Lars-Atle Berntsen, henvendt til mamma Gunnveig.

Ja, det er mye og mangt å se med nostalgiske øyne i ei bruktbu.

Dans uten aldersgrense

Ethvert marked med respekt for seg selv, har selvsagt sin egen scene. Så også på Venn.

Foran scenen tripper et par av damene i Skaun Seniordans. Snart skal de swinge seg på asfalten. Seniordansen teller alt i alt 45 medlemmer, men ca. halvparten er på plass i dag.

— Vi er fra noen og seksti til eldstedamen på 87. Men det er ingen aldersgrense, altså, får vi høre.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300