– Vi visste ikke at Skaun kommune skulle leie lokalene av Coop Orkla Møre før vi fikk høre det via kunder, rett før det sto i avisa Sør-Trøndelag, sier Marit Oddveig Eggen, eier av Børsa blomster.

Hun viser til Coop Orkla Møres bygg i Børsa sentrum, hvor lensmannskontoret holdt hus. Både Eggen og Siw Wiggen ved Hud & velværeklinikken henvendte seg til Coop Orkla Møre om at de var interesserte i å leie lokaler i bygget.

Lite informasjon

Børsa blomster og Hud & velværeklinikken leier i dag lokaler i kjelleren under Sparebank1 i Børsa. I lengre tid har de ønsket seg lokaler med bedre og enklere beliggenhet.

– Vi tok kontakt med Coop Orkla Møre, første gang for snart tre år siden, og ble da fortalt at vi ble ført opp på en liste, forteller Wiggen.

– Da fikk vi også høre at det var ytterligere en interessent i lokalene, sier Eggen.

Etter dette hørte de ikke noe mer før kunder fortalte at bygget var leid ut.

– Hadde vi visst at det var kommunen som skulle leie bygget, hadde vi tatt kontakt med kommunen umiddelbart, men vi fikk aldri noen tilbakemelding fra Coop, sier Eggen litt oppgitt.

Wiggen hevder at de heller ikke fikk vite hvem leietakeren var, etter at kontrakten var skrevet.

- Selv da holdt de kortene tett inntil brystet, sier hun.

De to butikkeierne har forståelse for at Coop Orkla Møre ønsker å forholde seg til én leietaker, men hadde satt pris på å få litt informasjon.

Ønsker bedre beliggenhet

Nå pågår ombygging av Coop-bygget for å tilpasse lokalene til voksenopplæringen.

– Vi tok kontakt med voksenopplæringen så fort vi fikk vite at de skulle bruke lokalene, i håp om det var plass til oss. Dessverre var de nødt til å bruke hele bygget selv, sier Eggen.

Wiggen stiller også spørsmålstegn om hvorvidt kommunen trenger å leie ut de best beliggende lokalene i sentrum til voksenopplæringa.

– Vår beliggenhet i dag har vanskelig adkomst, både for kunder og levering av varer. Jeg har også en del rullestolbrukere som har problemer med å komme seg inn dørene her. Ikke er det mange plasser for kundeparkering heller, sier Wiggen.

Eggen mener at det ikke har vært noen hemmelighet at de to foretakene lenge har ønsket seg lokalene i Coop-bygget.

- Det ville ha betydd mye for omsetningen; ikke minst når det gjelder impulshandling, sier Eggen, som opplever at salg over kasse ikke har noen økning, mens ordrene blir flere.

Bygger igjen sentrum

Avisa Sør-Trøndelag har tidligere skrevet om næringsdrivende i Skaun som må ut av kommunen på grunn av manglende tilbud om lokaler.

– Kommunen bygger igjen hele sentrum med boliger, der det kunne vært tilrettelagt for næring, sier Eggen.

Wiggen og Eggen er lettere oppgitt over kommunens næringspolitikk.

– Skaun kommune er ikke så flinke til å legge til rette for næringsdrift. De sier de vil, men det blir bare med ordene, sier Eggen, og undres på om det finnes noen i kommunen som har ansvar for næring i det hele tatt.

De to butikkeierne har ved flere anledninger gitt uttrykk for at de ønsker nye lokaler med bedre beliggenhet, men bekrefter at de ikke har tatt kontakt med kommunen formelt.

– I denne saken har det vært mange uheldige omstendigheter, sier Eggen, som likevel velger å se lyst på tilværelsen.

Coop Orkla Møre har leid ut Coop-bygget til Skaun kommune for fem år med ytterligere fem års opsjon.

Lars Ove Breivik i Coop Orkla Møre forteller at Coop var i kontakt med flere som har vært interessert i lokalet, men at de kun har hatt dialog med kommunen som aktuell leietaker.

– Vi valgte til slutt én leietaker heller enn å splitte bygget på flere. Skaun kommune ble derfor det beste alternativet, sier Breivik.